Парите от пътнически застраховки надолу с 44%

Парите от пътнически застраховки надолу с 44%

Премийният приход от застраховка „Помощ при пътуване“ намалява с 44 на сто през април. Това показват данни Комисията за финансов надзор (КФН), цитирани от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ).

Спад е отчетен и по линии на бизнеси, свързани с транспорта. Интересно е да се отбележи, че се наблюдава ръст на премиите по застраховки „Пожар и природни бедствия“ и „Щети на имущество“ със съответно 17.8% и 12.8%.

Въздействието на коронавируса и намалената стопанска активност са видни и през прочита на данните за застрахователния пазар за април 2020 г. На годишна база общо за пазара се отчита намаление на премийния приход с -2,6 %, а същевременно размерът на изплатените обезщетения се повишава със 7,3%.

Премийният приход в общото застраховане към април 2020 г. е 804.9 млн.лв., като спадът спрямо април 2019 г. е -0,5%. Изплатените обезщетения в общото застраховане са в размер на 257.3 млн. лв., с 4.8% повече в сравнение със същия период на 2019 г.

В животозастраховането премийният приход е 160 млн. лв., като спадът на годишна база продължава. За април намалението е в размер на 11.84%. Размерът на изплатените обезщетения достига 61.5 млн.лв., като ръстът спрямо април 2019 е 23.3%. Най-силен спад в премийния приход на годишна база се отчита по линия на застраховка „Заболяване“ (-29,75%), като същевременно по нея се регистрира и силно повишение на размера на изплатените обезщетения (+21,16%).

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.