Парите от държавни помощи без ДДС

Парите от държавни помощи без ДДС

Приходите на фирми, получени от държавни финансови помощи, не подлежат на третиране за данъчни цели. От друга страна, разходите, които се правят с тези средства обаче, ще се признават за данъчни цели и съответно ще се облагат с налог. Причина за това е, че те ще са направени за дейността на дадена компания. Това става ясно от указанията на Министерство на финансите (МФ), цитирани от БНР. В тях се дават инструкции относно счетоводното отчитане на държавните помощи за фирми, чиято дейност е засегната от противоепидемичните мерки в страната.

В указанието, подписано от финансовия министър Кирил Ананиев, се представят различните правителствени мерки за подкрепа на бизнеса и гражданите. В няколко точки са описани всички схеми, какви са условията за кандидатстване и одобрение по тях, и на последно място как следва да бъдат отчетени в счетоводни документи. От документа става ясно, че под шапката на държавни помощи попадат освен преките парични преводи, така и преотстъпените данъци, опрощаването на задължения към бюджета, на заеми или отпускането на безлихвени заеми. Тук влизат и тези кредити с много по-ниски лихви от пазарните, за закупуване на активи, дарения на активи и други. Помощите могат да бъдат предоставяни авансово, тоест преди условията за отпускането им да бъдат изпълнени.

В указанието се подчертава, че получените помощи от държавата са строго обвързани с поети ангажименти от компаниите, най-вече по отношение на запазването на заетостта.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.