0

С оциалната изолация заради разпространението на коронавируса накара екипа, който управлява парижкия киносалон "Ла кле", да затвори залата си за кинозрители, но намери алтернатива - прожекции на филми върху фасадата на съседна жилищна сграда, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Социалната изолация заради разпространението на коронавируса накара екипа, който управлява парижкия киносалон "Ла кле", да затвори залата си за кинозрители, но намери алтернатива - прожекции на филми върху фасадата на съседна жилищна сграда, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Казахме си, ако не можем повече да показваме филми на публика вътре в киното, тогава нека свалим стените и да показваме филми навън, посочи вчера организаторът Дерек Улфендън, малко преди прожекцията на уестърна от 1995 г. "Man Without a Star" с Кърк Дъглас в главната роля.

Съгласно строгите ограничения, парижани са изолирани в апартаментите си и имат право на кратки излизания, за да пазаруват и да се раздвижат. Те могат да гледат филма от прозорците си или от балконите си.

Усещахме, че хората от квартала имат желание за някакво събитие, защото нищо не остана, улиците са празни, много е тъжно, каза Улфендън.

Екипът на кинотеатъра привлякъл и местната общност към инициативата си - филмите, които ще бъдат прожектирани, предварително са обсъждани със съседите.

Хората, които стоят зад тази инициатива, са се научили да се приспособяват към променящи се обстоятелства.

Кинотеатърът официално затвори врати през април 2018 г. и собствениците планират да продадат имота.

Но от септември 2019 г. в сградата се настаниха членове на асоциация на кинолюбители и независими режисьори начело с Улфендън. Те се противопоставят на продажбата и казват, че ще останат там, за да гарантират, че сградата няма да промени предназначението си и ще продължи да е кино.

Асоциацията е санкционирана с глоба от 4000 евро за това, че се самонастанила в обекта, но я е обжалвала и делото е насрочено за месец юни.