ПАРИ ЗА ПЕНСИИ: Трябва ли удостоверение за осигурителен стаж при пенсиониране

ПАРИ ЗА ПЕНСИИ: Трябва ли удостоверение за осигурителен стаж при пенсиониране

Внимавайте дали в трудовата книжка има печат и подпис

В случай, че имате трудова книжка с вписан трудов стаж, необходимо ли е да ви се издаде удостоверение за осигурителен стаж, което да послужи при пенсиониране?

Когато вписаната продължителност на трудовия стаж в трудовата книжка е заверена с подписите на главен счетоводител и ръководител на предприятието, и е подпечатана с печата му, не е необходимо да се издава удостоверение.

Осигурителният стаж ще се зачете по надлежно оформената трудова книжка, обясняват експертите от Националния осигурителен институт.

В случай, че няма данни за лицето в предадените в НОИ ведомости за заплати, тогава се издава удостоверение Обр. УП-17, което да послужи пред съда за установяване на трудов и осигурителен стаж по съдебен ред.

Удостоверението се издава въз основа на подадено в ТП на НОИ заявление по образец, който се намира в раздел “Формуляри” на интернет страницата на НОИ.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.