ПАРИ ЗА ПЕНСИИ: Каква част от дохода замества пенсията?

ПАРИ ЗА ПЕНСИИ: Каква част от дохода замества пенсията?

През миналата година коефициентът на заместване на дохода от пенсията е бил 41.4%. Очаква се той да нарасне до 41.7%, което е резултат от увеличението на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 250.00 лв. на 300.00 лв. и на максималния размер на получаваните една или повече пенсии от 1200.00 лв. на 1440.00 лв. от 1 януари 2021 г.

Това е записано в Конвергентната програма, публикувана от Министерството на финансите, пише pariteni.bg. Коефициентът на заместване на дохода е съотношението на средната пенсия за трудова дейност към средния осигурителен доход на осигурените лица за съответната календарна година. 

Върху коефициента на заместване за 2021 г. влияние оказва и изплащането на добавки от 50 лв. на всеки пенсионер за месеците от януари до април. В дългосрочен план коефициентът на заместване на дохода ще намалее до около 35% през 2070 г., пише още в документа. Върху този процес влияе най-съществено законодателното изискване за редукция на индивидуалния коефициент на пенсионерите, на които ще бъде отпусната пенсия и от ДОО, и от универсален пенсионен фонд.

Коефициентът на заместване ще бъде по-нисък за пенсионерите, които се осигуряват и в двата стълба. Техните пенсии ще бъдат редуцирани, според процента на осигурителната вноска, която е била прехвърляна към втория стълб, при отчитане на броя на месеците, през които лицето е било осигурявано в универсален пенсионен фонд спрямо общата продължителност на осигурителния му стаж, но те ще получат втора пенсия от универсален пенсионен фонд.

Намалението в размера на пенсиите, отпуснати през последното тримесечие на 2021 г., когато жените, родени в началото на 1960 г. ще придобият право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, ще бъде около 9 на сто, като този процент ще нараства достигайки до около 25 на сто за пенсиите, отпуснати след 2050 г., се посочва в програмата.

Според авторите й това е така, защото целият осигурителен стаж на лицата, които ще се пенсионират тогава, ще обхваща периоди след 2001 г. с осигуряване в универсален пенсионен фонд. Важно е да се отбележи, че стойността на намалението е различна за всеки отделен пенсионер и зависи от конкретния период, който обхваща осигурителния му стаж.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.