ПАРИ ЗА COVID: НАП раздава милиони на фирми в кризата

За 3 месеца над 60 фирми подкрепени със 150 бона от приходната агенция

ПАРИ ЗА COVID: НАП раздава милиони на фирми в кризата

Тройно повече търговци получиха максималната сума

Националната агенция по приходите е раздала само за 3 месеца солидна финансова помощ за закъсали от кризата фирми.

Над 60 са фирмите, които ще бъдат подкрепени с пълния размер на помощта от приходната агенция. Данните показват, че 66 са тези търговци, одобрени да вземат 150 000 лв. по програмата за подкрепа с оборотен капитал за малки и средни предприятия (МСП), показа справка на „Монитор” в последните издадени заповеди от шефката на НАП Галя Димитрова за изплащане на сумите.

Реално така за трите месеца период на действие на мярката 66 са тези, които ще получат максимален размер на подкрепата. Спрямо февруари, когато техният брой е едва 20, има троен ръст на одобрените за максимална сума. Сред получилите зелена светлина кандидати попадат

кина, книжарници, фитнеси

Най-често обаче подкрепените фирми са или такива, които работят в сферата на търговията на дребно и предлагат дрехи, обувки, спортни стоки, играчки, или пък фирми, заети в сферата на туризма. Това са туроператори или туристически агенции.

От таблиците в заповедите става ясно, че има кандидати, чиято помощ е под 1000 лв. Някои от тях ще получат по едва 500-600 лв., които да използват за наем, заплати или осигурителни вноски на служители, заплащане на ток, вода, за ремонт или друго. Анализите на приходната агенция показват, че при голяма част от документите има допуснати грешки - в 60 на сто от случаите има неточности в срока или декларирания оборот. Припомняме, че и съвсем наскоро

дейстието на мярката бе удължено

поради наложения 10-дневен локдаун в края на март. На свой извънреден брифинг икономическият министър Лъчезар Борисов заяви, че това е добър вариант за подкрепа, тъй като одобрението и изплащането на сумите става бързо, а освен това има вече изготвена платформа и добре познат на бизнеса сайт за кандидатстване, а именно – Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН). В канала на НАП в социалната мрежа „Youtube” пък може да се намери указание за попълване на проектно предложение по програмата за подкрепа чрез оборотен капитал. Във видеото е показано стъпка по стъпка какви данни трябва да се въведат, както и къде трябва да бъдем внимателни при въвеждането на цифри и пр.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.