ПАРИ ЗА БИЗНЕСА: Подкрепата с оборотен капитал чрез НАП продължава

ПАРИ ЗА БИЗНЕСА: Подкрепата с оборотен капитал чрез НАП продължава

В ход е втората фаза на програмата за подкрепа с оборотен капитал на засегнатите от противоепидемичните мерки бизнеси, съобщават от Националната агенция за приходите.

Всички кандидати, одобрени и получили подкрепа в първата фаза на програмата, ще получат съобщение от приходната агенция с покана за продължаване на подпомагането със средства за оборотен капитал, поради преустановяване на дейността си за периодите февруари или февруари и март 2021 г., като затворени през февруари останаха ресторантите, а до края на март - баровете и нощните заведения, както и дейности от някои други бизнеси.

В срок от седем работни дни те ще трябва да представят допълнителна информация с цел определяне на размера на подпомагането. Когато дружествата са кандидатствали за подкрепа с оборот за октомври 2020 г., те ще трябва да заявят съгласие за актуализиране на размера на получената помощ, съобразно изменението на закона, според който средствата се предоставят за всеки от месеците до отпадане на основанието за преустановяване на дейността.

От НАП поясняват, че във втората фаза от програмата не са обект на подпомагане дейностите, преустановени за периода: 22 март 2021 г. - 31 март 2021 г., на основание заповед нр. РД-01-173/18.03.2021 г. на министъра на здравеопазването.

Предстои да бъде обявен механизмът за подкрепа и параметрите за кандидатстване по третата фаза от проекта, която касае предприятията, засегнати от противоепидемичните мерки, въведени от 22 март 2021 г. В тази трета фаза на програмата ще се кандидатства отделно, уточняват от НАП.

До момента НАП е изплатила над 75 милиона лева по механизма за подкрепа с оборотен капитал на над 6000 фирми. Помощ е дадена за дейността на повече от 15 000 обекта, от които над 70 на сто процента са ресторанти.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.