ПАРИ СРЕЩУ ПАНДЕМИЯТА: ЕК обяви важни новини за помощите за държавите

ПАРИ СРЕЩУ ПАНДЕМИЯТА: ЕК обяви важни новини за помощите за държавите

Европейската комисия представи днес допълнителни насоки за държавите от ЕС за фискалната политика и за правилното планиране и качеството на фискалните мерки, свързани с усилията за възстановяване на икономиката, пострадала от пандемията, предаде БТА.

Комисията отчита, че мерките не следва да застрашават средносрочната фискална устойчивост. Съгласуването на националните фискални политики е от съществено значение за подпомагане на икономическото възстановяване, отбелязва ЕК.

Фискалната политика следва да остане гъвкава и да се съобразява с променящата се среда. Не следва да се допуска преждевременното оттегляне на фискалната подкрепа, която следва да се запази през тази и следващата година, пише в съобщението.

Предвижда се, че след като пандемията бъде овладяна, фискалните мерки следва постепенно да бъдат по-целенасочени, да насърчават устойчиво икономическо възстановяване, да отчитат въздействието от средствата за от европейския бюджет.

Комисията предвижда също възможност изключенията от правилата на ЕС за държавната помощ да останат в действие и догодина.

Равнището на икономическа дейност в ЕС в сравнение с равнищата отпреди кризата (края на 2019 г.) ще бъде основният количествен показател за ЕК при извършването на цялостна оценка.

По предварителни данни прилагането на изключенията ще продължи през 2022 г. и тя ще отпадне в следващата година.


Ако след това дадена държава не се е възстановила до равнището отпреди кризата, всички възможности за гъвкавост ще бъдат използвани изцяло, допълва комисията. Отбелязва се, че ЕС осигурява 312,5 милиарда евро за икономическо възстановяване безвъзмездно и до 360 милиарда евро заеми.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.