Пари от оперативните програми ще се пренасочат за борба с коронавируса

Пари от оперативните програми ще се пренасочат за борба с коронавируса

Предложението е на вицепремиерът Томислав Дончев

Управляващите органи на оперативните програми да имат възможност да прекратяват процедури и да пренасочват пари за борба с COVID-19, се предлага с проект на постановление на Министерски съвет. Предложението е на вицепремиерът Томисолав Дончев и е публикувано за обществено обсъждане.

Да се създаде допълнителна възможност за управляващите органи на оперативни програми да прекратяват процедури за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ /БФП/, с оглед пренасочване на финансов ресурс за реализиране на необходимите спешни мерки за справяне с епидемиологичната ситуация заради разпространението на коронавируса.

Осигуряването на необходимите средства в тази насока (бел.р. предвидените мерки съгласно чл. 21 от Законa за мерките и действията по време на извънредното положение) не може да бъде реализирано в рамките на разполагаемия свободен ресурс на оперативните програми, поради което е налице необходимост от прекратяване на някои стартирали процедури за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ /БФП/, пише в доклада на вицепремиерът Дончев.  

Проектът въвежда текст, който създава допълнителна възможност за управляващите органи на оперативни програми да прекратяват процедури за предоставяне на БФП, с оглед пренасочване на финансов ресурс за реализиране на необходимите спешни мерки за справяне с епидемиологичната ситуация, в страната.

Прекратяването на откритите процедури, чрез подбор, за предоставяне на БФП ще се извършва с мотивирано решение на ръководителя на управляващият орган при обявено извънредно положение или когато е настъпило бедствие съгласно Закона за защита при бедствия, с цел осигуряване на финансиране съобразно необходимостта от мерки за преодоляване на настъпилите последици.

Заради извънредната ситуация в страната предлаганият проект на постановление е публикуван за обществено обсъждане в за срок от 14 дни.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.