ПАРИ ОТ ДДС: Бизнесът си върна 2,7 млрд. лева от държавата

ПАРИ ОТ ДДС: Бизнесът си върна 2,7 млрд. лева от държавата

Над 2,7 млрд. лева от данък върху добавената стойност са възстановени на бизнеса след автоматизирана оценка на Националната агенция за приходите (НАП), съобщават от институцията.

Процедурата не изисква проверка или ревизия, ако дружеството, подало искането за възстановяване на данък, е с нискорисков профил, няма задължения към бюджета, внася редовно и в срок дължимите данъци и осигуровки, и няма данни за участие в схеми за ДДС измами.

По същия ред от внедряването на системата досега на коректни фирми и физически лица, са възстановени над 256 милиона корпоративен данък и почти 61 милиона данък върху доходите, допълват от НАП.

В същото време специализираният софтуер на НАП насочва вниманието на данъчните към проблемни области и рискови зони и позволява извършването на електронни ревизии. Същите изключват необходимостта да се копира голям обем документи на хартия, тъй като счетоводните данни се проверяват и анализират дистанционно, а това значително улеснява бизнеса, коментират от НАП.

През последните три години НАП е приключила 830 електронни ревизии в страната, които са установили допълнително над 57 млн. лева дължими данъци и осигуровки. 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.