ПАРИ: Ето колко трябва да внесете за втора пенсия

ПАРИ: Ето колко трябва да внесете за втора пенсия

Средно за втора пенсия хората са натрупали по 4168 лева в индивидуалните си партиди в универсалните пенсионни фондове. В УПФ задължително се осигуряват хората, родени след 31.12.1959 г. Най-много натрупани средства имат тези на възраст 50 – 54 години – по близо 5 300 лева, а най-малко – най-младите между 20-24 години – по едва 734 лева. 

Последните изчисления на пенсионните фондове обаче показват, че за да получите пожизнена пенсия през следващата година, трябва да имате в партидата си поне 11 000 лева.

Това сочат данните на Управление "Осигурителен надзор" на КФН, което обяви резултатите от дейността по допълнително пенсионно осигуряване за деветмесечието на 2021 г.

През септември 2021 г. първите лица, осигурявали се в универсалните пенсионни фондове, навършиха пенсионна възраст. За дължимите плащания към тях през месеца от универсалните пенсионни фондове са заделени 334 хил. лв. за пожизнени пенсии, 824 хил. лв. за разсрочени и 7 хил. лв. за еднократни плащания.

Заделените средства за пожизнени пенсии и разсрочени плащания постъпват във фондове за изплащане на пожизнени пенсии и фондове за разсрочени плащания, откъдето ще се извършват съответните плащания.

Общият брой на осигурените лица в четирите вида фондове за допълнително пенсионно осигуряване към 30 септември е 4 827 412 души, като нараства спрямо година по-рано с 0,37 на сто, показват още данните на КФН.

Към края на септември във фондовете за допълнително пенсионно осигуряване са акумулирани нетни активи на стойност 18 833 129 хил. лв. В сравнение с края на деветмесечието на 2020 г. нетните активи на пенсионните фондове нарастват с 14,41 на сто.

Общите приходи на пенсионноосигурителните дружества за деветмесечието на 2021 г. възлизат на 248 млн. .лв. Нетният финансов резултат на дружествата към 30 септември е в размер на 73,7 млн. лева.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.