Парен каша духа!

Парен каша духа!

Не е случайна народната мъдрост. Има светлина след разклатеното доверие, заради теча на данните на близо 6 милиона българи от НАП миналото лято.

Преди всичко от бързите и адекватни действия, приети от самата агенция, с помощта на други институции, така сега и като резултат от препоръките на временната анкетна комисия в парламента, която разследва безпрецедентния теч. Като оставим настрана опитът да бъде политизиран дебата в парламента, докладът дава основание да се очаква, че той ще се превърне в база за това как трябва да се организира киберсигурността на административните дейности, както на централно, така и на местно ниво. Личи си, че е използван добрият капацитет на всички ангажирани със защитата на личните данни, за да се установят пробойните и да се предприемат действия, които да предпазват от бъдещи пробиви. Логично е да се набляга на въвеждането на най-добри технологии, на подбора на кадрите, на периодичното тестване на системите, на отработването на бърза реакция при зловнамерено влизане, на създаването на резервна банка. Не бе значение ще е бързото приемане от депутатите на нов състав на наказанията по глава 9 от НК, отнасяща се до киберпрестъпленията. Сега въпросът е как тези препоръки и до колко бързо те ще бъдат практически приложени. Например сегашните наказания са занижени – до три години затвор и глоба до 3000 лв. При гигантския теч от миналото лято, тези наказания са смешни. Има и други спешни действия, като одита на системите на всички централни и общински администрации с оглед риска от пробиви, специален софтуер за откриване и предотвратяване на проникванията. Особено внимание трябва да се обърне на анонимиране, архивиране и унищожаване при еднократно използване на данни, както и при повторното използване на лични данни и такива на деца. Вижда се, че поуките, че поуките от народната мъдрост са взети. Остава да се види как те ще се осъществят.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

НАЙ-ГЛЕДАНИ