Фабриката за фалшиви новини избълва поредната си гнусотия в типичния си стил – с лъжи, манипулации и интриги. Този път цинизмът е неописуем, защото се злоупотребява с тема, при която няма никакво място за лични тарикатлъци. Става дума за коронавируса и строгите мерки за борба с пандемията и последствията от нея, които всички – и институции, и обикновени граждани трябва да предприемат.

Копи-пейст сайтчето Факти бг, което печели читатели единствено благодарение на това, че се е лепнало като вирус към една от големите електронни пощи в страната, прави нещо като „анализ“. Темата на този псевдокоментар са 16-те мерки, които работодателската организация КРИБ предлага за облекчаване на бизнеса. Това безспорно касае и обикновените граждани, защото бизнесът осигурява работни места. Част от предложенията на КРИБ засягат подпомагане на медиите – печатни и електронни, като една от мерките предвижда да се осигурят средства за мащабна информационна кампания за борбата с коронавируса. Това също касае абсолютно всички български граждани, защото именно чрез медиите те следят ситуацията у нас и по света.

В жалкия си жанр „фалшив коментар“ обаче въпросното паразитиращо сайтче джаста-праста пише, че мерките за подпомагане на медиите щели бъдат от полза на...депутата и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски. Защото, видите ли „основните печатни издания в страната“ били „под контрола на Делян Пеевски“.

Тази брадясала опорна точка е колкото стара, толкова и лъжовна. Изданията от „Телеграф медиа“ наистина са „основни“, защото не са обвързани с чуждоземни грантове, нито със задкулисните интереси на олигарсите, а и работят само с проверена информация и факти. Това се оценява и читателите ни. Що се отнася до дебелокожото внушение, че Делян Пеевски е цар и господар едва ли не на цялата българска преса, тази фалшива мантра щеше да е смешна, ако не беше нахална. Защото именно олигарси като Иво Прокопиев, Сашо Дончев и Цветан Василев контролират голяма част от т.нар. медии (над 60!), включително и национални, и налагат там опорните си точки. Това си го призна лично разградският олигарх Прокопиев със заявлението пред ортаците си, че „контролира мейнстрийма“. За аферата „Аргогейт“ сме писали доста – там всичко е казано.

Трябва да отбележим още, че предложенията на КРИБ в частта им за медиите касаят абсолютно всички издания, сайтове и телевизии у нас, а не изданията от „Телеграф медиа“. Освен това те са това, което са – само предложения, които все още не са се превърнали в реални решения и действия.

Затова поредната инсинуация как „лошата държава подпомага Пеевски“ е просто една стара, безочлива лъжа. Кой има интерес от фалшиви новини в България по време на страшната епидемия, която скова света? Кой има интерес папагалски да повтаря стари и нелепи клевети за Делян Пеевски? В чий интерес е да има информационното затъмнение и нападки срещу „Телеграф медиа“?

Отговорът оставяме за нашите читатели, които са достатъчно интелигентни, за да видят задкулисните процеси, които отдавна замърсяват медийната среда у нас.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Огнян и Огнян: Залп с фейкове по Пеевски

Огнян и Огнян са като две капки вода. Съвпадението на малките им имена не е никак случайно. И двамата са агенти на тоталитарната Държавна сигурност. Огнян Стефанов, създателят на сайта „Фрогнюз“, който заработва финикийски знаци като пресцентър на банкера беглец Цветана Василев, си е избрал агентурния псевдоним Академик. Впечатляващо, може би академик по фейкове.

Райчев се провали, изтупаха от нафталина Евгений Дайнов

След като тази неделя олигархичният кръг на подсъдимия Иво Прокопиев пусна червения шаман Андрей Райчев да брани парите му, от нафталина беше изтупан и друг виден представител на света на великите духове - синият му побратим Евгений Дайнов. Той ни се представя като политолог и бард с китара, а в главата му бушуват революции.

„Капитал“ шие лъжи за Пеевски

Денонощни шивашки услуги – това предлага цехът на „Капитал“. След като се пробва като погребален агент - да подкара хората към гробищата, защото важна му била икономиката, олигархът Прокопиев реши да се захване с нещо по-лесно и раздаде надомна работа на подчинените си.