Паразит от Северна Америка напада горите по морето

Паразит от Северна Америка напада горите по морето

Паразит, идващ от Северна Америка, напада горите край морето. Това установи проведеният мониторинг по време на съвместна проверка на експерти от Лесозащитна станция -Варна, Регионална дирекция по горите - Бургас и Дирекция на природен парк - “Странджа”.

През последните години се наблюдава разпространение на  вредителя дъбова коритуха.„От месец април до този момент разпространението му е вече не само на територията на ДГС Звездец и Малко Търново, но и на територията на ДГС Царево, Бургас, Ново Паничарево и в общинскигте гори на Приморско...", заяви пред БНР експертът от Югоизточното държавно предприятие доц.д-р Здравко Сталев.

Коритухата е инвазивен вид с произход от Северна Америка. Разпространението му в Европа е благоприятствано от увеличения транспорт и туристопоток в последните години. В Турция дъбовата коритуха е разпространена на 2 800 000 ха, докато в България за момента имаме подадени сигнални листа за обща площ от 500 ха. Инвазивните насекомни видове навлизат интензивно в новите райони. Те са опасни за местната растителност тъй като нямат естествени регулатори, проявяват се като силен конкурент на редица местни насекоми, а растенията нямат разработен защитен механизъм срещу новите вредители, обясняват експертите.

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.