Все повече по-състоятелни купувачи ремонтират стълбища в стари кооперации в центъра на София, където те са си купили апартамент, каза за „Монитор” Никола Стоянов от специализирана агенция за луксозни имоти.

Според него новото поколение купувачи, които са активната група в настоящия момент, определено имат отношение не само към вътрешната площ на обитаване на своето жилище, но и към общите части, фасадата, заобикалящата среда и града, в който живеят. Има голяма промяна в мисленето и действията на участниците в пазара, която наблюдаваме в последните години и което е една доста позитивна тенденция.

„В централната част на София съществува проблем с вида на общите части, но това не намалява интересите на купувачите към локацията, тъй като предлагането остава ограничено. Сделките в тези райони вече традиционно се случват след заявена готовност от страна на потенциалния нов собственик за ремонти за своя сметка и без да се търси участие на другите живеещи в сградата. Разбира се, математиката е важна част от всяка сделка и към тази стъпка се стига след договаряне на адекватна цена”, пояснява брокерът.

Относно липсата на асансьори в стари сгради в София Стоянов припомня, че и в много други добре развити европейски столици има такава липса. По думите му в столицата ни в някои от кооперациите има възможност да се поставят допълнително външни или вътрешни подемници.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Приходите годишно от краткосрочен наем са около 7 млн. лв.

Годишно оборотът на собственици на имоти, отдавани в платформата на Airbnb в България, възлиза на около 7 млн. лв. годишно. Плащанията са изцяло онлайн и са лесно проследими, а в много страни Airbnb работи в партньорство с местните данъчни власти, така че има възможност платформата да се интегрира към Националната агенция за приходите (НАП), за да се гарантира 100% проследимост на приходите. 

Наши паралии дават под наем скъпите си къщи през лятото

Българи с по-високи финансови възможности купуват скъпи къщи в хубавите курорти по Средиземноморското крайбрежие на Южна Европа и през лятото ги дават под наем. Това смята Весела Илиева, собственик на една от посредническите агенции, специализирана в сферата на луксозните имоти.

Средата на седмицата най-предпочитана за сделка с имот

Дните в средата на седмицата са най-често предпочитани от купувачи и продавачи за сключване на сделки с имоти, твърдят повечето брокери от софийските посреднически кантори. По-пренебрегнати са понеделник и петък, особено през лятото и при хубаво време в останалите сезони.