Папата: София е символ на мир между религиите (ОБНОВЕНА)
3

Папата: София е символ на мир между религиите (ОБНОВЕНА)

Молитвата бе гледана от милиони по света

„Тази вечер сме тук, за да се молим пред тези факли, донесени от нашите деца. С огъня на любовта ние искаме да разтопим леда на войната. Преживяваме това при руините на Древна Сердика в София - сърцето на България", Това каза папа Франциск в молитвата за мир, която беше произнесена в сърцето на София, на площад „Независимост“. „Нека това символично място да се превърне в свидетелство за мир“, допълни Светият отец, визирайки факта, че в центъра на София се намират храмовете на Православието, Католицизма, Исляма, Юдаизма и Арменците.

"Нека всички, където и да се намират, да могат да кажат. Да кажем Мир на земята на всички хора, които Господ обича", каза в посланието си папа Франциск. Той призова към общо сътрудничество, за да „се срещнем в това, което ни обединява. „Господи, направи от мен инструмент на твоя мир“, каза папа Франциск и апелира всеки човек да се придържа към това послание. „Помирете се взаимно“, допълни на български папа Франциск в края на молитвата си. Той подчерта също, че гласът на мира трябва да заглуши този на войната, на равнодушието и безучастието.

В Посланието за мир шест деца от различни вероизповедания запалиха факли, като символ на светлината , която прогонва тъмнината. На сцената бяха представители на всички вероизповедания в България, сред които директорът на дирекцията „Вероизповедания” Емил Велинов, евангелският пастор Румен Борджиев, главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи, главата на Арменската църква в България – архимандрит Исахак Похосян и други. Изключение правеше само Българската православна църква.Още миналия месец Синодът излезе с решение, православни духовници не само да не служат, но и да не присъстват на нито едно от събитията, включени в програмата на папата. Сред официалните лица, присъстващи на Посланието, което папа Франциск отправи от Ларгото на София бяха премиерът Бойко Борисов, кметът на София Йорданка Фандъкова, Симеон Сакскобурготски и съпругата му Маргарита.

По време на молитвата от подиума прозвучаха: "Амин" - еврейска песен, "Дядо Господи, прости ме" по текст на Иван Вазов, мюсюлмански призив към молитва, песента "Молитва за България" и други.

Молитвата започна с около 40 минути закъснение. Вместо в 17.45 часа, то започна в .18.20 часа. До последния момент, до началото на събитието и малко след това, пропусквателните пуктове продължиха да пускат граждани, които искат да присъстват на събитието. Независимо че за трите прояви на папа Франциск в столицата бяха отпечатани специални покани, които се раздаваха по линия на католическите енории, на посланието за мир, както и на месата и молитвата „Царица Небесна“, ден по-рано, бяха пропускани и хора и без покани. Дъждът обаче не попречи на ентусиазираните от посланието на папата хора, да проследят Молитвата за мир с чадъри и дъждобрани.

Милиони вярващи по целия свят проследиха от телевизионните екрани посланието за мир на папа Франциск и станаха съпричастни на апела му за единение и стремеж към постигане на мир.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.