Папата служи с омофора от Борисов, събра 12 000 на площада (ОБНОВЕНА)
4

Папата служи с омофора от Борисов, събра 12 000 на площада (ОБНОВЕНА)

Папа Франциск отслужи в рамките на визитата си у нас светата литургия, по време на която се смята и от източните и от западните християни, че хлябът и виното на светия престол (олтара) се превръщат в тялото и кръвта христови.

Приемането им от християните на практика се нарича причастяване. Католиците причастяват миряните само с Тялото, наричано хостия. След това епископът на софийско-пловдивска епархия Георги Йовчев прочете покайна молитва от името на всички католици, които желаят да се причастят. Процесия католически свещеници българи слязоха от трибуната с потири пълни с хостии, осветени от папа Франциск, за да причастят с тях вярващите. Мнозина приеха Тялото Христово, но се оказа, че сред присъстващите има и такива, които са обикновени посетители, които не с кръстени и не знаят какво приемат. От някои от тях свещениците взеха хостиите обратно.

На места папата бе с омофора, който по-рано през деня след посрещането му на родна земя получи като подарък от премиера Бойко Борисов. „Изключителна чест за мен е, че Негово светейшество Папа Франциск избра да служи Неделната света литургия в София с омофора, който му подарих по-рано днес. Това е най-масовото събитие по време на визитата му в България“, не скри вълнението си от този факт същевременно във Фейсбук министър-председателят.

Преди месата на събралите се хора бяха раздавани закуски и вода. Преди самото й започване пък, български католически духовник пък прочете на български език откъс от неделното евангелие, в което става дума за призоваването на апостолите на обществено служене. След богородичните и господни химни, католиците на площад “Княз Александър I” в София произнесоха символа на вярата по католическата трактовка. Според нея Светия дух произхожда не само от Бог отец, но и от Бог син, за разлика от православния вариант при който, произхожда само от Бог Отец. Точно тази промяна от западната църква налага великата схизма, която през 1054 г. разделя църквата на източноправославна и западнокатолическа. След символа на вярата верните, както в католическата църква се наричат ревностните християни, които се молят и причастяват често, се помолиха на свой ред за Светия отец папа Франциск: „Излей Своя Дух, Отче, над папа Франциск, по примера на апостол Петър. Нека вярно да следва Господ Исус и да води братята към пълното съединение с Него чрез вярата и любовта!“. След като беше казана на български, молитвата беше произнесена още на английски, на италиански и на полски език.

След края на литургията и предоставянето на причастието, председателят на епископската конференция монсеньор Христо Пройков благодари на папа Франциск за приетата покана да дойде в България, като подчерта, че християните-католици са се молили това да се случи, както и за неговото здраве.

По-късно от МВР отчетоха, че около 12 000 души са присъствали на празничната Света литургия на площад "Княз Александър I" в рамките на Апостолическото пътуване на папа Франциск в България, който в понеделник ще посети и Раковски. По време на провеждането й двама граждани - мъж и жена, в явно неадекватно състояние не са допуснати до събитието, а поради отказ да изпълнят полицейско разпореждане са отведени в столично районно управление. Оказана е медицинска помощ на място на общо на шестима души, четирима от тях - чужди граждани. Две деца, изгубили се в множеството, са били предадени на родителите им.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.