Папата: Европа да остане единна

Папата: Европа да остане единна

Папа Франциск призова Европа да остане единна в преодоляването на последиците от пандемията от новия коронавирус, предаде Ройтерс.
Папата отправи призива преди срещата на върха на ЕС в четвъртък, на която ще се обсъди спорен пакет за икономически стимули.
Пандемията създаде нови напрежения за единството на 27-членния съюз и отново изложи на показ разцепленията между богатите северни и бедните южни страни.

"В тези времена, в които толкова много се нуждаем от единство сред нас, сред народите, да се помолим днес за Европа", каза папата в началото на сутрешната си литургия, която всеки ден посвещава на различна тема от глобалната криза.
Папа Франциск поиска хората да се молят "Европа да успее да постигне това единство, това братско единство, за което са мечтали бащите основатели на Европейския съюз".
Това е вторият случай за 10 дни, когато Франциск изразява безпокойство за ЕС. На католическия Великден на 12 юли той предупреди, че Евросъюзът е застрашен от разпадане, ако не постигне споразумение как страните му да се възстановят заедно.
Данъчно консервативните северни членки на ЕС настояват за строг контрол над разходите и отхвърлят призиви от южните страни за съвместно сключване на дълг с т.нар. "коронаоблигации" за финансиране на икономическото възстановяване.
Страните от ЕС многократно са влизали в сблъсъци какви да са финансовите отговори на епидемията и по въпроси като споделянето на медицинска екипировка или смекчаване на непосредствения икономически удар.
ЕС облекчи правилата за отпускането на държавни помощи и ограниченията над държавните разходи и създаде спасителен план за половин трилион евро.
Някои страни, сред които са Италия, Испания, Франция и Португалия, обаче смятат това за недостатъчно и призовават за повече солидарност.
Папата призова световните лидери да извлекат поуки от пандемията от новия коронавирус и да работят заедно за защита на планетата и на най-уязвимите хора от унищожаването и експлоатацията на околната среда, предаде Асошиейтед прес.
Франциск отправи призива на днешната 50-а годишнина на Деня на Земята.
Папа Франциск е превърнал опазването на околната среда в основна тема на папството си и осъжда "структурно порочната" икономическа система, която позволява на богатите да експлоатират бедните и да превърнат Земята в "огромна купчина отпадъци".
"Както ни показа трагичната пандемия от коронавируса, можем да преодолеем глобалните предизвикателства единствено като проявим солидарност един към друг и като помогнем на най-уязвимите сред нас", заяви папата днес.
Франциск отбелязва периода на карантина като всеки ден се моли за различни засегнати от пандемията групи, от лекари и медицински сестри до затворници и хората от третата възраст, отбелязва АП.
Франциск приветства инициативите на младите хора за напомняне на по-старите поколения за провала им да защитят планетата. "Нямаме бъдеще, ако разрушим околната среда, която ни поддържа", каза той.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.