Папа Франциск разписа енцикликата си „Всички сме братя“ и призова за реформа на ООН

Папа Франциск разписа енцикликата си „Всички сме братя“ и призова за реформа на ООН

Коронавирусът и пандемията не са божие наказание, но свидетелстват, че действителността ни стене и се бунтува – така смята папа Франциск. Написал го е черно на бяло в енцикликата си „Всички сме братя“, на която сложи символично точка с подписа си на гроба на Свети Франциск в Асизи. Това е третото послание до католиците на папа Бергольо, откакто той се възкачи на престола на Свети Петър, като то е сътворено изцяло по време на пандемията.

Самият Свети отец определя труда си като „социален“ и целта му е да обединява, тъй като „от кризата можем да излезем само заедно, защото всички сме в една лодка“. Франциск заяви пред богомолци и журналисти в Асизи, че „никой не може да се спаси сам“ и бленува „човечеството да стане единно и сплотено“, като враждите и крамолите бъдат забравени. Папата каза още, че той се бил вдъхновил за енцикликата от разговора си преди време с великия имам на Абу Даби – Ахмад Ал Тайеб, който му бил казал: „Бог е създал всички човешки същества еднакви по права, задължения и достойнство, като ги е призовал да живеят помежду си като братя“.

В посланието си до католиците Франциск подчертава, че пазарната икономика не е панацея за спасението на света, дори напротив, а икономиката на планетата в никакъв случай не трябва да бъде подчинена на интересите на международните финансови гиганти. Папата призовава също така да бъде реформирана ООН, за да стане наистина „семейство на нациите“, което да обединява в името на оцеляването на човечеството. Като правото на частна собственост бъде смятано за естествена даденост, а не като цел за завоююване, която да предизвиква вражди и конфликти.

Във „Всички сме братя“ впечатлява задълбоченият анализ на бедите на нашето време, като започнеш от манипулацията и деформацията на понятия като демокрация, свобода и правосъдие, преминеш през логиката на пазара и загорбването на общите блага и завършиш сбезработицата, расизма, бедността, трафика на бели робини, на органи и т.н.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.