Папа Франциск:

Папа Франциск: "Патриарх Неофит е Велик Божи човек“!

    „Особено силно ме впечатли разговора ми с патриарх Неофит, който за мен е велик Божи човек!“ – това е заявил папа Франциск снощи в самолета на връщане в Рим. Оценката на Светия отец за главата на Българската православна църква е в отговор на въпроси на придружаващите го журналисти за впечатленията му от неговата визита в България и Македония. Папата споменава още един път името на Неофит, поставяйки го на първо място сред патриарсите, с които поддържа добри отношения, които били негови братя и които според него имали желание за разбирателство между католическата и православната църква. После изрежда имената на  патриарх Илия от Грузия, когото носел винаги в сърцето си, на Вартоломей и Кирил /патриарсите на Константинопол и на Русия – бел.кор./, които също били Божи хора.

    Що се отнася до това, кое събитие най-много го е развълнувало по време на тридневното му посещение у нас, Франциск изобщо не се колебае да посочи даденото лично от него Свето причастие на 245 деца в град Раковски. Той дори се бил просълзил, защото тържествената литургия и приемането на Божията плът и кръв от малчуганите го били върнали към 8 октомври 1944 г. – деня на неговото първо причастие, когато с куп негови връстници пял в Буенос Айрес химни в прослава на Исус Христос.  „Аз видях как тези деца от Раковски поемат своя път в живота с една сакраментална, свята решителност!“ – подчертал Светият отец и допълнил, че бил видял във въпросните момичета и момчета както светлото бъдеще на Църквата, така и това на България. Като цяло оценката на папата за посещението му у нас е изключително положителна, на няколко пъти той посочва, че наистина не бил очаквал толкова топло и сърдечно посрещане.

    На въпроса как са му се сторили България и Северна Македония, която посети вчера след визитата си у нас, Светият отец отговаря така: „Те са съвсем различни, но ги обединява голямото уважение към различните вероизповедания в тях!“ После Франциск посочва, че България е нация с вековни традиции, Македония също, но не като държава, а като народ, който е успял да се оформи като нация едва през последните години. „Това, на което станах свидетел и в двете страни, са добрите отношения между различните вери - всеки има право да изповядва собствената си религия и е респектиран от другите!“ – подчертава главата на Светата римокатолическа църква.     

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.