Папа Франциск живее на 60 квадрата,  кардиналите му – на 600

Папа Франциск живее на 60 квадрата, кардиналите му – на 600

Папа Франциск живее в двустайно жилище с площ 60 квадратни метра, а кардиналите му се ширят върху 600-те квадрата на огромните си апартаменти.

С всеки изминат ден личните разходи на тези висши сановници на Светата католическа църква стават все по-големи и никой не може да ги ограничи в разсипничеството. Просто защото според каноните на вековната институция Светият отец не може да уволнява и съответно не е в състояние да накара многото кардинали, които са били назначени от предшествениците му, да спрат да харчат за щяло и нещяло.

Твърденията са на известния журналист Джанлуиджи Нуци, който ги е написал черно на бяло в новата си книга за Ватикана, озаглавена „Страшният съд“. Върху 368-те страници на томчето той внимателно анализира към 3000 официални и не съвсем официални документа. Накрая Нуци прави извода, че ако висшите прелати и служителите в администрацията на папската държавица не спрат да пилеят средства, то през 2023 г. тя ще фалира. С други думи Ватикана ще трябва да обяви банкрут и съответно да спусне кепенци така, както се случва с всяко нормално предприятие. Журналистът, който преди две години разкри в книгата си „Първородният грях“ зашеметяващи педофилски истории в лоното на католическата църква, подчертава, че „червената лампа“ на тревогата вече е светнала. Защото през 2018 г. различните баланси на Ватикана са били приключени все с неприятни знаци – приходите от дарения като цяло са намалели с 27 на сто, тези от различни търговски и финансови дейности – с 67 на сто, а в същото време разходите са се увеличили с ... 244%! Особено неприятен според Нуци е фактът, че от събираните от папската институция средства за милосърдие, едва 20% отиват за бедните католици, а другите 80% се използват за запълване на различни „дупки“. А перспективите са посочените отрицателни тенденции да се задълбочават – процес, който води наистина към банкрут.

Разбира се, журналистът - ватиканист цитира в книгата си и рецепти на видни финансисти за избягване на фалита. Първата е от проста, по-проста – ограничаване до минимум на разсипничеството на висшите прелати и строги икономии на всички равнища в йерархията на католическата църква. Втората рецепта е малко по-деликатна – журналистът предлага да бъдат разкрити многомилионните сметки на кардиналите и на някои други висши прелати, като парите им бъдат преведени в трезора на папската държава. Да, ама никой от въпросните сановници не искал да чуе за цитираните рецепти, нещо дори повече – според Нуци те вече кроели планове как по-скоро да свалят от престола на Свети Петър опитващия се да въведе ред във финансите на Ватикана папа Франциск.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.