Папа Франциск: Бог да пази България и да я направи проспетираща (ОБНОВЕНА)
5

Папа Франциск: Бог да пази България и да я направи проспетираща (ОБНОВЕНА)

Светият отец ни призова да не се затваряме за бягащите мигранти и да осигурим бъдеще на младежите

Бог да пази България и да я направи просперираща и щастлива, заяви папа Франциск в речта си на площад "Атанас Буров" след срещата му с президента Румен Радев на "Дондуков" 2.

Той поздрави българите с "Христос Възкресе", а за България заяви, че е място за срещи на много култури и различни цивилизации, мост между Източна и Южна Европа и отворена врата към Близкия изток. Светият отец отбеляза предизвикателствата, пред които е изправена България - икономическата миграция, демографската криза и мигрантите и призова България да не затваря "очите сърцето и ръката си" към онези, които чукат на портите ни, визирайки мигрантите, бягащи от военни конфликт или по икономически причини. Франциск отбеляза и усилията на роднините власти да създадат условия, така че младите да не са принудени да емигрират. 

"Това е земя с древни християнски корени, които подхранват призванието, благоприятстващо срещата", заяви папа Франциск. По думите му в България и в региона на многоообразието се гледа като на възможност и богатство, а не като причина за конфликт. 

Той поздрави патиарх Неофит, всички митрополити от Светия синод, всички вярващи от БПЦ, както и християните от другите църковни общности, членовете на еврейската общност и  мюсюлманите. "Да се възползваме от гостоприемството, което ни оказва българския народ, така че всяка религия, призована да насърчава хармонията, да подпомогне за растежа на една култура и среда, проникнати от пълно уважение към човешката личнонст", заяви още папа Франциск. 

Светият отец напомни и за папа Йоан Павел II  и за Анджело Джузепе Ронкали, който по-късно стана папа Йоан XXIII. Папа Франциск изтъкна и делото на светите братя Кирил и Методий, които са евангизирали славянските народни и са в основата на развитието на техния език и култура и които продължват да бъдат пример за нас. "Нека тяхният пример да породи много последиватели и да се появят нови пътища на мир и хармония", заяви папата. 

Главата на Римокатолическата църква не пропусна да отбележи, че моментът е историски. По думите му 30 години след края на тоталитарния режим, който ограничавал свободиите, България е изправена пред последствията от емиграцията през последните десетилтия на повече от 2 млн. души, търсещи нови възможности за работа. България, както много други страни в Европа, трябвало да се справи и с демографската криза, която той определи като "нова зима", която е паднала като "ледена завеса" в голяма част от Европа. Това по думите му е следствие от намаляването на доверието в бъдещето. Според него спадът на раждаемостта, заедно с интензивния миграционен поток, е довело до обезлюдяване и изоставне на много села и градове.

"България се сблъсква и с явлението на онези, които се опитват да влязат в нейните граници, за да избягат от войни и конфликти или от бедност, и се опитват да достигнат във всеки случай до най-богатите райони на европейския континент",

заяви папа Франциск. 

И продължи: "Бих искал да ви насърча да продължите по този път, да положите всички усилия за насърчаване на благоприятни условия, така че младите хора да могат да вложат техните свежи сили и да планират своето лично и семейно бъдеще, намирайки в Родината условията , които позволяват един достоен живот.". 

" И на вас, които познвате драмата с емиграцията,

бих си позволил да ви предложа да не затваряте очите, сърцето и ръката си, както е във ващата традиция - към тези, които чукат на вашите порти",

заяви папа Франциск. 

По думите му Бългрия винаги се е отличавала като мост между Изтока и Запада, сподобна да благоприятства срещата между различни култури, етнически групи и религии, които у нас живеели мирно заедно. "Развитието, също икономическото и гражданското, на България задължително преминава през признанието на тази специфична характеристика", смята той и добави: "Нека тази земя, обградена от великата река Дунав и от бреговете на Черно море, станала плодородна от скромния труд на много поколения и отворена за културен и търговски обмен, интегрирана е ЕС и със солидни връзки с Русия и Турция, да може да предложи на децата си бъдеще на надеждата."

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.