Папа Франциск благославя наред само срещу 13 евро

Папа Франциск благославя наред само срещу 13 евро

Благословията на папа Франциск със собственото му име, изписана на специален пергамент и изпратена до дома, на всеки, който я пожелае, струва само 13 евро – израдваха се медиите на Апенините.

Това е обаче цената за Италия, докато жителите на останалите европейски страни трябва да плащат по 15 евро за пожеланията на Светия отец за благополучие, щастие и успех. Северноамриканците ще се ръсят за същото 18 евро, латиноамериканците – 24 евро, а африканците – 30 евро. Най-често папските благословии стигат до сватби, кръщенета, тържества по повод на кръгли годишнини и други празници на благочестиви християни.

За получаването на исканията за пожеланията на Франциск, за тяхното разпращане и за оползотворяването на получените пари във Ватикана отговаря Апостолическата служба за милостиня, ръководена от полския кардинал Конрад Крайевски. Средствата, които остават след приспадането на разходите за пергамент и куриер, службата използва за финансиране на многобройните лични милосърдни инициативи на Светия отец за подпомагане на бедни и нуждаещи се от помощ християни. Става дума за столови за раздаване на безплатна топла храна, за спални за бездомни, за подпомагане с продукти и дрехи на закъсали семейства, въобще за инициативи в името на един от стълбовете на католическата църква – солидарността.

Интересното е, че докато само преди месец благословия можеше да бъде изпратена единствено след отправено лично искане в нарочната канцелария на Ватикана или чрез факс, занапред за целта е впрегнат интернет. С други думи молбите за папското пожелание могат да бъдат изпращани чрез новоразкрития сайт www.elemosineria.va, при това както от заинтересовани от него лица, така и от вярващи, които искат да го дарят на свои близки по важен повод. За целта се ппълв формуляр от въпросни сайт, той се изпраща на посочения електронен адрес, после се чака потвърдителен отговор от канцеларията на кардинал Крайевски на личния e-mail. Когато се получи, цената се плаща чрез кредитна или дебитна карта, а също така и с банков превод.

Максимум двайсет дни по-късно благословията пристига с DHL.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.