Пансионите най-безопасни за обучение в условия на COVID-19

Пансионите най-безопасни за обучение в условия на COVID-19

Пансионите в чужбина са с най-безопасна среда за обучение на родните гимназисти в условия на COVID-19, посочи Благовеста Евтимова от консултантска къща „Дарби“. Причината е, че техните бази са капусилирани и нито учениците, нито преподавателите имат контакт с външни лица.

Когато децата заминат в чужбина, биват поставени под карантина, а след това им се прави тест. За тези, които не се почувстват добре или са притеснени, има възможност да се включат в класната стая онлайн. Така няма опасност да загубят част от учебния материал. „Децата, които учеха през март в пансион в чужбина и бяха върнати обратно в България през март нямат никакви проблеми за минат отново. Само новите кандидати изпитват известни притеснения и затова решиха да отложат с година заминаването си.“, обясни Евтимов. Тя посочи, че този септември са заминали по-малко новоприети, но вече имало запитвания за следващата учебна година. Консултантът отбеляза, че за прием в пансион може да се кандидатства 8,9 и 10 клас.

За тях от „Дарби“ организират третото виртуално изложение, което ще бъде посветено изцяло на средното обучение в чужбина. То ще се проведе събота (24 октомври) от 11 до 17 часа. Кандидатите и техните родители ще имат възможност да се проучат пансионите във Великобритания, Швейцария, Австрия, Америка и България. За целта ще могат да посетят виртуално техните щандове, на които да задават въпроси в чат, да разгледат информационни брошури и видеа, а при желание, да проведат и видеоразговор. Кандидатите ще научат и за възможностите за стипендиите в различните пансиони. Те предлагат различни спортни, музикални и академични стипендии, които покриват средно между 25 и 50 % от таксите ( те варират между 25 и 40 000 паунда за година). Най-изявените кандидати пък могат да получат пълна стипендия. Такъв е примерът с футболисти, които за били отлични математици, и са заминали да се обучават безвъзмездно.

Брекзит пък се оказва, че влияе най-малко върху средните училища. Ще има повече бюрокрация и формален визов режим, посочи Евтимова. Училищата ще изпращат онлайн писма за своите кандидати, за могат да получат виза половин година преди за заминат.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.