Гешев обвини Панов, че минира работата на ВСС в полза на идеологически кръг

Гешев обвини Панов, че минира работата на ВСС в полза на идеологически кръг

Шефът на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов за пореден път си направи оглушка за призивите да подаде оставката си. Този път те дойдоха от 11 членове на предишния състав на ВСС, като апелът им влезе като допълнителна точка в днешното заседание на пленума на ВСС. На него главният прокурор Иван Гешев реално обвини Панов, че нарочно пречи на работата на кадровия орган, като изказа предположение, че го прави в полза на "идеологическия кръг", към който принадлежи.

Както стана ясно по-рано през деня, бившите кадровици, които са гласували за избора на Панов начело на ВСС, изпратиха писма до Съвета с искане за оттеглянето му от поста (виж повече за писмото тук).

Предложението им влезе като допълнителна точка в дневния ред на заседанието на Пленума на ВСС днес. Представляващиет ВСС Боян Магдалинчев прочете писмата и веднага след това Атанаска Дишева взе думата, за да коментира защо разочарованите от Панов бивши членове на ВСС не са направили нищо и че техните твърдения трябвало да бъдат доказани в производств, визирайки предсрочно освобождаване от длъжност.

Лозан Панов пък изобщо не коментира темата за оставката си. На аргументите, дадени от бившите кадровици пък заяви, че законът не го задължава да прави отчет за дейността си за изминалите 5 г., но ще го направи. На настоятелния въпрос на Даниела Марчева кога ще стане това – отговорът беше: „Когато съм готов, имайте търпение”. Боян Новански заяви, че се присъединява към искането на бившите членове на ВСС. „Време е г-н Панов да разбере ползва ли се с доверието на колегите от ВКС. Аз лично не съм удовлетворена от този председател”, каза Вероника Имова.

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов се включи и обяви, че няма да председателства заседанието на Пленума на ВСС, но го следи от самото начало.

"Единствено в ръцете на г-н Панов и неговият морален интегритет е какво решение ще вземе", заяви главният прокурор Иван Гешев. След което разказа за наръчник за саботаж на работата изготвен през 1944 г. от американското разузнаване и разпространен в Хитлеристка Германия. В него се съдържали инструкции, които са пагубни за производителността на работното място, които според Гешев са актуални и важат за работата на Пленума на ВСС -  да се говори колкото може повече, да се повдигат теми, които вече са дискутирани, да се повдигат незначителни въпроси за обсъждане, да се задържа вниманието на събеседниците в колкото може по-дребнави въпроси и др.

"В някаква степен Пленумът функционира с ниска производителност и ние в някаква степен благодарение на тези действия, които описах, които се осъществяват според мен от г-н Панов и още две присъдружни дами, не решаваме качествено в срок проблемите на редовите магистрати, за което сме изпратени в този ВСС. Това е нещо, което трябва да си кажем честно и открито. Имам няколко рационални предположения –

целта е последствията да бъдат политически използвани от един идеологически кръг


към който принадлежат тези хора, идеологическият кръг е ясен, медиите, които са собственост на човека, който води този кръг, той си знае кой е. А дали тези хора имат амбиции за израстване в друга сфера извън съдебната власт, мога само да предполагам", заяви Гешев.

Олга Керелска и Атанаска Дишева се разпознаха като визираните присъдружни дами. "Изречете името ми като присъдружна, за да знам какво да правя", закани се Керелска. Дишева отрече с действията си да уронва престижа на съдебната власт. "Принадлежност към идеологически кръг, докажете го", каза тя.

С 22 гласа "за" членовете на Пленума на ВСС приеха писмото на бившите си колеги за сведение. С 16 "за" и 7 "против" гласуваха то да бъде публикувано на сайта на ВСС.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.