Панов и Методи Лалов с политическа провокация срещу ВСС

Панов и Методи Лалов с политическа провокация срещу ВСС

Председателят на ВКС Лозан Панов допусна умишлен гаф при ръководенето на съдийската колегия на ВСС, като по този начин кадровият орган бе въвлечен в политическата провокация.

На 1 август, когато вече съдебната власт бе в регламентираната си годишна ваканция, Лалов поиска от ВСС да бъде освободен от съдебната власт, считано от 2 септември. По-късно политиканстващият от две години магистрат обясни, че възнамерява да се кандидатира на предстоящите местни избори. Очаква се да води листата на общинските съветници на коалицията от "Да, България", ДСБ и Зелено движение, активно подкрепяни от медиите на подсъдимия олигарх Иво Прокопиев, както и от тези на издателите-бизнесмени Огнян Донев и Сашо Дончев. Освен политическите амбиции, зад решението на Лалов да напусне набързо съдебната система, се крият опасенията му, че той може да получи тежко дисциплинарно наказание по двете висящи производства срещу него, които ВСС предстои да приключи.

За да бъде освободен Лалов като съдия, ресорната колегия на ВСС трябва да приеме формално решение. Миналата седмица председателстващият и определящ дневния ред на заседанията на съдийската колегия Лозан Панов насрочи извънредно събиране на кадровиците за 15 август. Това Панов е направил с ясното съзнание, че мнозинството от членовете на колегията са в платен годишен отпуск, известен още преди Лалов да решава да обяви политическите си амбиции в разгара на съдебната ваканция. Това е причината заседанието на 15 август да се провали поради липса на кворум. Явиха се Панов и трима кадровици, а кворумът изисква 8. От изказване на Вероника Имова се разбра, че Лалов и Панов съзнателно са решили да въвлекат ВСС в политическата провокация, вероятно, за да подпомогнат бъдещата кариера като кандидат за общински съветник на районния съдия. В крайна сметка Панов пренасрочи извънредното заседание за 30 август. "Игрите с кворума са навсякъде. Надявам се, че не е умишлено. Мотаенето на ВСС пречи да планирам моя път, на което аз имам пълно право. Моето задължение е да подам предизвестие в срок и аз съм го сторил. От тях зависи да се съберат", очаквано коментира Методи Лалов пред промотиращия "Демократична България" сайт "Медиапул" на бившата говорителка на Иван Костов - Стояна Георгиева.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.