Панов и Черния лебед обедняха по документи

Панов и Черния лебед обедняха по документи

Скандалният шеф на Върховния касационен съд Лозан Панов и съпругата му Елисавета Ганева (която сламеният лидер на „Да(й), България“ Христо Иванов нарича на галено Черния лебед - б.р.) обедняха по документи. Според публикуваната на сайта на Инспектората към Висшия съдебен съвет имуществена декларация семейството буквално е изпразнило джобовете.

Спазвайки традицията, Панов и тази година не е подал имуществена декларация и такава за конфликт на интереси пред новата комисия „Антикорупция“. От звеното обясниха пред „Монитор“, че този път Панов не е бил задължен да направи това, въпреки че голяма част от висшите магистрати у нас, сред които и главният прокурор Сотир Цацаров, са декларирали имането си пред КПКОНПИ. В понеделник комисията обяви, че е публикувала на сайта си декларациите на лицата, заемащи висши длъжности у нас.

Единственото, което семейство Панови са обявили пред ИВСС

е безвъзмездно прехвърляне на 1/8 от апартамент и гараж в Добрич. Имотите пък бяха едно от малките състояния, който скандалното семейство заяви, че притежава при подаването на първата си декларация по Закона за съдебната власт. Тогава двойката декларира, че е придобила след “съдебна спогодба” апартамент от 101 кв. м. и гараж от 18 кв. м в град Добрич. Елисавета е декларирала, че е собственик на две ЕООД-та: “Ганева 2000” и “ВИРТШАФТСБЛАТ”. Фирмите липсват в новата имотна декларация на фамилията.

Преди година скандалният съдия стана обект на проверка от Националната агенция по приходите и финансовото разузнаване при Държавна агенция “Национална сигурност” заради отказа му да предостави на Сметната палата имуществената си декларация като член на Висшия съдебен съвет. Панов бе единственият член на ВСС, който е укрил декларацията от Сметната палата, под претекст, че не е разбрал, какво гласи законът. При съпоставка между декларацията на Панови пред ИВСС от тази година и подадените пред Сметната палата декларации през 2016 и 2015 г., се установява, че

фамилията е обедняла драстично по документи или е „скрила“ парите си.

В декларацията пред ИВСС, подадена на 15 май 2017 г. (последният възможен момент по Закона за съдебната власт – бел. ред.) няма посочени данни за спестявания и доходи от стопански и други дейности. В декларацията, която Панов е подал на 28 април 2016 г. пред Сметната палата, председателят на ВКС декларира банков влог от 55 500 лв. и 3240 евро, които е спестил от заплата и от наеми. През 2016 г. Панов декларира, че от наеми е получил 22 179 лв. Съпругата му е декларира доходи от “стопанска дейност” в размер на 18 800 лв. В декларацията, която Панов е подал на 29 април 2015 г., освен два апартамента, магазин, гараж и парцел в София, председателят на ВКС е декларирал банкови влогове от 7000 лв. и 9000 евро, като спестяванията идват от наеми, лекторски възнаграждения и наследяване. През 2015 г. Панов не пропуска да декларира, нещо което тази година не прави, доходи от наеми в размер на: 21 123 лв. и от трудови правоотношения, извън тези за заеманата длъжност – 7260 лв.
Забележително е също така, че в продължение на няколко години Панов получава приходи от наем, които са почти идентични – около 21 000 лв. на година. Излиза, че или през последната година е нямал наемател, или е продал недвижимия имот. Втората хипотеза следва да се изключи, защото, ако имотът е продаден, то това трябва също да се декларира, като се отчете получената сума, а такава липсва.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.