0

И звестният художник Стоимен Стоилов представя във Варна своя нова монументална творба. „Стената на символите”е огромно керамично пано с височина 3 метра и ширина 5 метра

Известният художник Стоимен Стоилов представя във Варна своя нова монументална творба. „Стената на символите”е огромно керамично пано с височина 3 метра и ширина 5 метра

Състои се от 160 керамични плочи, всяка 30х30 см, рисувана керамика. Монументалната керамика е създадена от проф. Стоимен Стоилов специално за Икономическия университет във Варна. Поканата е на ректора проф.Пламен Илиев. Официалното откриване на керамичната стена е днес от 17 часа в Икономическия университет във Варна. По време на церемонията художникът ще дари на университета и 24 свои графики от периода 1980-2000г., както и 2 маслени картини на Диана Стоилова.

През годините проф.Стоимен Стоилов е известен с редица свои монументални работи в България и в чужбина. През 1980 г. създава първата у нас рисувана керамика, 80 кв.м пано „В света на Йовковите герои“ в Дом-паметник „Йордан Йовков“ в Добрич.

Негови монументални творби има в Община Варна, в Двореца на културата и спорта във Варна, в представителството на ООН във Виена, в централата на фирмата„Хенкел“, в Търговската камара в австрийската столица, в българското представителство на ОССЕ във Виена, в централата на виенския метрополитен и др.