Панели за умрели

Панели за умрели

НАП трябва да следи зорко пътя към райските двери. Е, може би и към входа на ада. Според кой каквото си е заработил. 

Това, естествено е черен хумор. Истината е обаче, че приходната агенция е крайно време не просто да следи, а да контролира какво се случва в гробищните паркове. Не като място за вечен покой, а като терен за активно разгръщане на търговска дейност. А, както е известно, търговската дейност се отчита с касов апарат. Точно това решиха и столичните общински съветници – всички субекти, които работят на територията на гробищата, да имат касов апарат.
За да не набеждаваме НАП като единствено действащо лице, веднага трябва да кажем, че другият главен герой в гробищата са общините, защото те са под тяхната юрисдикция. Точно преди две години се появи законопроект, който трябва да регламентира всички дейности, случващите се на територията на гробищата, като се започне от погребалната дейност и се стигне до изработването на паметници, охрана, поддръжка на алеите и всичко останало. Още тогава обаче мнението на депутатите бе, че с тази работа трябва да се занимават кметовете, както и общинските съветници. Може би по презумпция, че и без това пак местните управи трябва да търсят терени за разширяване на гробищните паркове. Както се казва от люлката до гроба, все общината е насреща.
А междувременно, родните гробища приличат на всичко друго, но не и на паркове, въпреки, че се наричат точно така. Да, зеленина има, защото близките на починалите садят дървета, храсти и цветя. Обаче всичко останало се движи някак на самотек, предвид и деликатността на сферата. За близките на покойника е деликатно, но за хората, които си вадят парите от погребения е по-скоро борба за територия.
В този ред на мисли, това, че Столичната община прие наредба, която внася някакъв ред в гробищните паркове е много добра новина. Наредбата би трябвало да изсветли не просто сивия сектор в местата за вечен покой, ами направо да разсее зоната на здрача. Идеята, да се превърнат гробищата в истински паркове обаче ще се отложи в необозримото бъдеще. И въпросът е повече от прозаичен, трябват пари. А предложението собствениците на гробни места да плащат някаква такса за поддръжка на алеите, осветлението и т.н. очевидно все още не й е дошло времето. Колкото и арогантно да прозвучи, по време на пандемия, въпросът за гробните места започва да става все по-актуален.
Между другото преди повече от 15 години, се появи идеята за нов тип погребения, защото местата за гробове вече са много малко и това след съвсем кратко време ще се превърне в голям проблем. Екзотичните предложения бяха да се изграждат панелни гробници на два етажа, в които покойниците да се балсамират с определена технология. Това, разбира се, противоречи на православната християнска традиция. Обаче, май скоро пак ще се замислим по тази тема, понеже градовете се разрастват, хората в тях също, а пък раждането и смъртта за двете страни на монетата на живота.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.