Панел на покрива плаща санирането на блока (ОБЗОР)

Ремонтират още жилищни сгради, но ще се търси и съучастие от собствениците

Панел на покрива плаща санирането на блока (ОБЗОР)

4,5 млрд. лева предвидени за енергийна ефективност до края на 2025 г.

Соларни панели по покривите на блоковете, саниране на всички публични сгради, по-ярко и по-икономично улично осветление - това са някои от проектите, които България ще заяви пред Европейската комисия за финансиране.Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев в ефира на Нова телевизия.

Става въпрос за средства от новия фонд за възстановяване и устойчивост, от който

страната ни разчита да получи 6.2 млрд. лева

за усвояване до края на 2025 г.

До края на октомври правителството ще оповести какви суми и за какво ще иска от еврофондовете за възстановяване на икономиката след пандемията от коронавируса и ще проведе обществени консултации. Най-късно в началото на януари пакетът ще бъде представен в Брюксел, за да може най-късно в средата на 2021 г. да започне усвояването, поясни Дончев.

Вицепремиерът уточни, че са заложени 4.5 млрд. лв. за енергийна ефективност. "До 2025 г. не трябва нито една детска градина и училище да минат без енергийна ефективност. Това не означава само саниране и смяна на дограма, но и хидропомпи, соларни панели", каза Дончев.

Програмата за санирането на жилища също ще продължи, но

ще се търси съучастие на собствениците

добави той. Част от програмата включва и монтиране на слънчеви панели по покривите на панелните блокове. "Те са уникална възможност, ще се повиши качеството на живота и ще намалеят сметките", каза Дончев.

Ще се подобри и уличното осветление, където не съответства на нуждите на гражданите.

Предвиждат се проекти и за подобряване на енергийната ефективност в индустрията. Сега България харчи за единица БВП три пъти повече, отколкото в други държави, а причината са старите машини, каза Дончев. Над 2 млрд. лв. допълнително ще бъдат отделени за професионално образование и приложна наука, а 850 млн. лв. - за съоръжения за напояване.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.