ПРОУЧВАНЕ ПОКАЗА: Пандемията е забавила навлизането на нови лекарства

ПРОУЧВАНЕ ПОКАЗА: Пандемията е забавила навлизането на нови лекарства

Пандемията се е отразила съществено върху развитието на медицината като цяло. Забавено е навлизането на нови лекарства, но се е ускорила дигитализацията на работния процес. Оказан е ефект и на взаимодействието на медицинските специалисти с фармацевтичните компании. Това показва проучване на Health PR и „Индекс на болниците“.

То е направено в края на януари сред 25 от най-големите фармацевтични производители и търговци на едро с медикаменти в страната, като обхваща дейността им през 2020 г., както и плановете им за 2021 г.
Резултатите от проучването показват, че 32% от респондентите са забавили пускането на пазара на нови медикаменти с до 6 месеца. При 8 на сто забавянето е над половин година. Други 8% са отложили пускането на нови лекарства у нас за след края на пандемията.
Малко над половината от анкетираните-52%, са спазили сроковете си за пускането на нови медикаменти на българския пазар. 
Пандемията не се е отразила толкова сериозно върху провеждането на клинични изпитвания. Забавяне на тази дейност с около 6 месеца има сред 36% от респондентите, а при останалите 64% няма отлагане.

Пандемията е повлияла и на провеждането на медицинските научни конгреси и събития. Близо половината - 48% от допитаните напълно са преустановили участието си в тях през изминалата година. Други 44% са редуцирали тази си дейност наполовина.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.