Пандемията замрази „златните визи“ за инвеститори в Гърция

Пандемията замрази „златните визи“ за инвеститори в Гърция

74% от всички лицензи издадени досега са на китайци

Пандемията в Гърция замрази програмата за издаване на разрешения за пребиваване известна като „златните визи“, пише „Катимерини“. Според последните официални данни на министерството на имиграционната политика, от началото на годината до началото наминалата седмица само 376 разрешения за пребиваване са издадени на инвеститори от страни извън ЕС. утаяване Това е оскъден резултат за цялата първа половина на тази година. За 2019 г. броят им бе 339.

Според скорошно проучване, проведено от Juwai IQI, холдингова компания, създадена от две основни азиатски групи за недвижими имоти, към днешна дата загубите на Гърция от приходите от програмата през тази година вече се оценяват на около 140 млн. евро. До края на 2019 г. на инвеститорите са издадени общо 7499 лиценза, докато днес този брой възлиза на 7825. Трябва обаче да се отбележи, че в момента лицензите се издават за заявления, подадени още миналата година и касаят покупка на недвижими имоти, направени през 2019 г., а не нови пазари. Китайските инвеститори, които са основната движеща сила на програмата, не са успели да пътуват до Гърция от началото на годината поради пандемията. Въпреки това, те са основните получатели на издадените лицензи. През 2020 г. 266 от издадените 376 документа, или 70% от общия брой, са за инвестиции, направени от китайски купувачи на недвижими имоти. От общо 7825 лиценза, предоставени от началото на програмата до момента, 5770, или почти 74%, също са получени от граждани на КНР.

Най-вероятно 2020-та ще бъде загубена година за програмата „златна виза“, което със сигурност ще има отрицателно влияние върху хода на цените на жилищния пазар, особено в райони с голямо търсене от чуждестранни инвеститори, като центъра на Атина и южните й предградия.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.