Пандемията забави с година ръста на сделките за имоти

Предлагането остава недостатъчно

Пандемията забави с година ръста на сделките за имоти

Eксперти: Не може да се говори за балон на цените

Пандемията забави бумът сделките с имоти с година. Причината за това е несигурността сред инвеститорите през 2020-а, каза собственикът на агенция за недвижими имоти Стоян Гочев по време на финансова конференция.

В момента експертите в сферата са разделени по отношение на това дали не се образува имотен балон, подобен на този от предишната криза през 2008 г. „Цифрите най-добре показват дали има балон. Когато се изследва пазар, трябва да се следят няколко показателя, като например броят на сделките. 2007 г. е била рекордна за София, като тогава са сключени 45 000 сделки, миналата година има 28 000, тоест пазарът върви равномерно“, заяви Гочев. През тази година пък има

рекорден ръст в броя отчетени покупко-продажби

във всички градове. Цифрите се доближават до тези от 2006 г., като само за София към момента има сключени 25 000 сделки. „Покачването на броя сделки говори за образуване на балон, но през 2020 г. голяма част от купувачите забавиха своите сделки поради несигурността, която имаха, и ги реализираха през 2021 г.“, обясни Гочев. Друг фактор за рекордния ръст е и фактът, че през 2020 г. банките затегнаха своите изисквания за отпускане на заеми. Припомняме, че тогава финансовите институции въведоха рестрикции спрямо някои сектори, основно най-засегнатите от пандемията. „Съответно хората не можеха да изтеглят кредит, затова направиха сделките си през 2021 г.“, обясни експертът. Освен това голяма част от хората

купуват ново строителство, при което сделките се отчитат по-късно

„Дали има балон, или няма, можем да кажем в края на следващата година. Засега обаче пазарът върви абсолютно равномерно“, заяви Гочев.

„Голяма част от макроикономистите и експертите изнесоха официални данни, различни изследвания се направиха, включително от академични преподаватели, от които се показва, че балон в момента няма. Сегашната ситуация на развитие на пазара и онази отпреди 12 години имат много малко допирни точки, даже почти никакви“, каза в интервю за „Монитор“ председателят на Национално сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ) Добромир Ганев. Според него при миналата криза е имало силно предлагане, необезпечени кредити, както и нереално оценени имоти. „В България сега най-малкото има недостатъчно предлагане и това е една от основните причини цените да скачат“, каза още Ганев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.