Пандемията вдигна с половин надница парите за членовете на секциите

За частичния кметски вот на 28 февруари:

Пандемията вдигна с половин надница парите за членовете на секциите

  • Шеф на ОИК ще взима 1170 лв. месечно, заместникът му - 1050 лв.
  • 88 лв. за членовете в СИК и 105 лв. за председателя на комисията

Членовете на секционните и общинските комисии ще взимат половин надница бонус заради пандемията. Това става ясно от решение на ЦИК, взето на последното заседание на комисия. С него те регламентират възнагражденията на членовете на ОИК и СИК за частничните местни избори, които трябва да се проведат на 28 февруари в общо 12 населени места - 2 общини и 10 кметства.

В решението е записано, че за времето на работа в извънредна епидемична обстановка членовете на секциите и общинските комисии ще получават допълнително възнаграждение в размер на 50% от основното.

 Мотивът е да стимулират повече граждани

 да участват в изборния процес предвид опасенията от заразяване и притесненията, че може да има отлив на желаещи за членове. Самото решение пък дава насоки какви биха били и възнагражденията на комисиите и за следващия вот - за НС, който вече е насрочен за 4 април.

Тези в общинските комисии получават месечни възнаграждения, а тези в секциите са с еднократни - за самия ден на вота. Има разграничение в парите, когато става въпрос за ОИК, когато се избират кмет на община и когато - кмет на кметство. Така бонусът за общинските комисии е от 390 до 280 лв. отгоре в зависимост от позицията в тях и вида вот, който се провежда.

Шеф на една ОИК за общински градоначалник, каквато ще бъде тази в Мъглиж и Баните, ще може да си докара до 1170 лева месечно заради пандемията. Основното му възнаграждение иначе е 780 лв. Неговият заместник пък ще взима 1050 лева, а в нормална обстановка месечната му надница ще е 700 лв.

Същата е сумата и за секретаря,

докато за членовете парите набъбват до 990 лева. При липса на извънредно положение заради COVID-19 те ще вземат за работата си в комисията 660 лв.

Малко по-ниски са възнагражденията за ОИК за кмет на кметство. При тях председателят би получил 990 лв. вместо 660 лв., а заместникът му и секретарят - по 885 лв. вместо 590 лв. Обикновените членове пък ще се разписват срещу 840 лв. заради пандемията, а иначе - само срещу 560 лв. При секциите надницата е дневна, като там бонусът ще с до 35 лева отгоре. До 105 лева ще набъбне възнаграждението на шеф на секция, който обикновено ще получава 70 лева за деня на вота. Заместникът и секретарят съответно ще вземат близо 95 лева, а не 63 лв., а членовете - 88,5 лв. вместо 59 лева.

Онези от членовете, които пък ще предават документите и протоколите след края на изборния ден, ще имат и по 20 лева отгоре. Това важи както за ОИК, така и за СИК. При провеждането на втори тур на последните им се дължи ново възнаграждение. Общинските комисии

ще могат да си наемат и ИТ специалист,

който да ги подпомага срещу 780 лева.

Всички възнаграждения са за сметка на общинския бюджет. Пак общината поема и разходите за пътни на онези членове на общински комисии, които живеят в друго населено място и трябва да пътуват за заседанията им. Според изискванията на ИК на местните избори се гласува само с хартиени бюлетини за разлика от парламентарните, където има и вот с машини.

Междувременно от 18 януари ЦИК започва да приема документи за регистрация на партиите и коалициите за вота. Крайният срок е до 23 януари. Предвид епидемичната обстановка съветват партиите да се обадят предварително в деловодството.

Слагат логото на ЦИК на

гърба на машинните разписки

Слагат логото на ЦИК и името на комисията на гърба на машинните разписки. Това стана ясно на последното заседание на комисията, като това е част от техническите изисквания за разписките от машините за гласуване, които ще се ползват на парламентарния вот. Иначе една ролка в машината може да разпечата над 1100 разписки. Хартията  по традиция трябва да е непрозрачна и да има 2D баркод за защита. За улеснение на избирателите с намалено зрение екраните на самите машини за вота трябва да са с висококонтрастен интерфейс и да предоставят възможност за увеличаване (zoom).

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.