Пандемията удвоява износа ни на вино за Европа

Пандемията удвоява износа ни на вино за Европа

Западняците купуват, впечатлени от слабото разпространение на Covid-19 у нас

В Западна и Централна Европа са впечатлени от слабото разпространение на корона вируса у нас и това стимулира поръчките за износ на българско вино. Това съобщи за „Монитор“ Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното (ИАЛВ). По думите му, някои изби в страната, имащи позиции на тези пазари дори са удвоили износа си. „Основно експортът е за Полша, Чехия, страните от Бенелюкс, Германия, Великобритания, а също и Скандинавските държави. Немалък износ има и за Япония и няма проблеми с транспорта“, уточни той.

Евгени Харамлийски, шеф на една от известните фирми за производство на вино у нас обясни, че


по-голяма част от поръчките са за червено вино,

като от него основен дял има Мерлото, следван от Каберне совиньон, в Швеция се изнася Мавруд или се продават купажи от този сорт и Мерло. По думите му, от белите вина хит е станал сортът Совиньон Блан, а също и Пино Гриджио. „Западняците държат на доброто съотношение между качество и цена. Масовият сегмент е на експортна цена от 1,20 на бутилка или 5 евро в магазина. Там обаче има ниво на качество, под което не може да се падне и не се продава вино в пластмасови бутилки“, обясни винарят.

Дияна Кахчиева, шеф на друга българска изба, също информира за значително нарастване на износа през март и април основно за Германия, Чехия и Полша. „Поръчките са за червено вино в стъклени бутилки от 0,7 и 1,5 л. В Европа от червеното се купуват Мавруд, Каберне, Мерло, а от бялото - Шардоне и Тамянка. Тази година през последните 2 месеца износът се удвоил, спрямо същия период на 2019-та, защото


у нас по-рано са взети мерките срещу коронавируса

и техните медии са популяризирали този факт“, обясни тя. Кахчиева припомни, че износът ни на едро е за около евро на бутилка ,каквито са и международните цени на едро за масовите вина. „Единствено на японския пазар може да се продава по 2-3 евро. Бутиковите вина са много по-скъпи, но колегите правещи такъв експорт успяват да продадат много малки количества“, уточни тя.

Според шефа на ИАЛВ Красимир Коев засиленият износ ще даде възможност винарският ни сектор да излезе по-бързо от кризата, породена от пандемията. Освен това са одобрени от Еврокомисята и допълнителни мерки на държавата за субсидиране на производителите. „До юни месец ще може да използва мярката „Резитба на зелено“. Тя е за тези, които не искат от дадена площ да добиват грозде и по този начин да не участват на пазара през есента. По нея може да се получат до 280 лв. на декар. Смятам, че ще има доста желаещи, защото лозарите по този начин насочат парите към други площи с грозде.


Нова мярка е и субсидията от 20 ст./л съхранение на вино.

Увеличава се и помощта за инвестиции в предприятията. До сега тя беше 50% от стойността на проекта, а сега нараства на 60% и дори до 80% за слаборазвитите райони. В България такъв е Северозападният. Има увеличаване и на субсидията за нови лозови насаждения от 75% на 80%. Друга мярка, която се отнася за дестилирането на виното. В момента има огромно търсене на дестилати в света за производството на дезинфектанти. По тази мярка се плаща и транспортирането на виното от избата до винпрома за дестилация“, уточни Коев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.