Пандемията създаде 131 нови милиардери

Пандемията създаде 131 нови милиардери

Богатството им се увеличи с около 50 на сто

Милиардерите в света вече наброяват 2 189 души, сочат данни към края на юли 2020 г. Само четири месеца по-рано те са 2 058 души или това е ръст от 131 души, става ясно от проучване на международната швейцарска банка за инвестиции UBS и на консултантската компания PwC.

Всъщност това увеличение е значително по-голямо, сравнено с нарастването на годишна база. Към края на 2017 г. има 2 158 милиардери, което е с едва 31 души по-малко спрямо сегашните данни. Богатството на най-заможните се равнява на 10.2 трилиона щатски долара. Това е нов връх на показателя, считано от 2017 г., когато той е 8.9 трилиона долара. Само технологичните гиганти държат 1.8 трилиона, което е ръст от 42.5% за периода 2018 г., 2019 г. и 31 юли 2020 г. Експертите в доклада обясняват ръста с увеличението в акциите на тези компании. Милиардерите в сферата на здравеопазването пък държат 658.6 млрд. долара, което е с 50.3% повече. Нарастването се дължи на иновациите в диагностицирането, в медицинските технологии, в откриването на лекарства и очаквано, заради развитието при третиране на коронавируса и използваното оборудване за него.

За да помогнат в борбата с пандемията, милиардерите дариха рекордни суми. Около 209 богаташи са дарили 7.2 млрд. долара, които да се използват като финансова помощ, в производството или друго.

Интересно е да се отбележи, че в някои сфери иноваторите преобладават над „класическите“ милиардери. Такива сфери са технологиите, здравеопазването, развлечение и медии и други. При недвижимите имоти, финансите и търговията на дребно по-голям дял в общия брой милиадери продължават да имат класическите. За периода 2018 г., 2019 г. и 31 юли 2020 г. иноваторите вече имат със 17% повече пари или общо 5.3 трилиона долара. Класическите милиардери отчитат едва 6% ръст на средствата си до 3.7 трилиона долара.

Експертите прогнозират, че новото поколение милиардери иноватори ще изиграят ключова роля във възстановяването на икономиката. „Иновациите ще дигитализират и освеждат икономиката, което ще доведе до революция в нея“, пишат още в доклада, като допълват, че това може да помогне за преодоляването на финансови, социални дефицити или такива, свързани с околната среда.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.