Пандемията събуди интереса към къщите

Пандемията събуди интереса към къщите

Хората търсят начини да избягат от ограниченията

Пандемията от коронавируса и най-вече свързаните с нея ограничения, особено в големите градове, събудиха интереса на хората към къщите, научи „Монитор“.

Наско Атанасов, брокер от една от столичните агенции, потвърди, че повече от месец след обявяването на извънредното положение има


запитвания основно за имоти извън София.

Според него така хората се опитват да избягат от налаганите ограничения. „Те си дават сметка, че в ситуация подобна на сегашната биха могли да бъдат малко по-свободни, например да не ходят с маска в собствения си имот. Едно е да си затворен в панелен апартамент, друго е да имаш двор, където свободно да се занимаваш с нещо и да можеш да се разхождаш на чист въздух. Основно интересът е за къщи около столицата, разположени на до 40-50 км от големия град. Главното изискване е цената да бъде не повече от 50 000 евро. За тези пари имотът трябва да е с всички комуникации, ток, вода, канал, вътрешна баня и да е в добро състояние. Има и друга категория кандидат-купувачи, разполагащи с по-малко средства в рамките на 20 000 до 30 000 лева. Те правят повече компромиси“, обясни той. По думите му, болшинството от хора сега се притесняват, че банките не биха им отпуснали ипотечен кредит и

за това разчитат основно на собствени спестявания.

В останалите големи градове също има интерес към селските къщи и за ваканционни апартаменти, казват още имотните брокери. „Нарастването на запитванията е видно, особено в седмицата след Великден“, уточнява Полина Стойкова от друга столична агенция. „Хората се замислиха, не само заради коронавируса, а дали въобще е необходимо да се живее непременно в големия град“, смята тя. По думите й, обикновено се пита за имоти до около 20 000 евро, за които може да си купи ваканционен имот в някои от курортите ни. „При къща най-ниските цени са за около 10 000 евро. В общи линии се търси тя да е обитаема. Софиянци питат повече за селата около Самоков, защото наблизо е и Боровец. Хората се интересуват и от информация за имоти в районите на Стара Загора, Велико Търново, Пловдив и другите големи градове“, поясни Стойкова.

Според нея подобен този интерес ще има

положителен ефект за малките населени места


и те да получат някакъв шанс отново да живнат.

Всички брокери са единодушни, че има интерес макар засега неголям и от чужденци. Част от последните може би търсят в нашата страна евтината алтернатива и за инвестиция и за живеене на старини, както това беше преди петнайсетина години. Те обаче, както и българските кандидат-купувачи най-често питат дали колко е висок рискът в населеното място да бъдат нападнати посред нощ от някои обитатели на селото или съседни махали, свикнали да си набавят какво им трябва чрез кражба. Навремето тези наши съграждани бяха наричани „граждани с ниско социално съзнание“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.