Пандемията свива икономическия растеж в Азия до най-ниското му равнище от 1967 г.

Пандемията свива икономическия растеж в Азия до най-ниското му равнище от 1967 г.

Пандемията от коронавируса се очаква да доведе до най-забавения икономически растеж в Източна Азия и Тихоокеанския район, а също и Китай, през последните повече от 50 години, предупреди в най-новия си доклад Световната банка, цитирана от Ройтерс. Според банката тази година в региона се очаква растеж от едва 0,9% - най-ниското равнище от 1967 г., отбелязва БТА.

Растежът на китайската икономика се очаква да е 2%, стимулиран от правителствените разходи, значителния износ и малкия брой заразени с коронавируса от март насам, но от друга страна ограничаван от слабото вътрешно потребление.

В останалата част на Източна Азия и Тихоокеанския район се прогнозира свиване на брутния вътрешен продукт с 3,5 на сто, отбелязва Световната банка.

Пандемията и усилията за предотвратяване на разпространението й доведоха до значително съкращаване на икономическата дейност. Вътрешните трудности се съчетаха с предизвиканата от пандемията глобална рецесия, засегнала сериозно икономиките в района, които до голяма степен разчитат на търговия и туризма, посочва базираната във Вашингтон финансова институция.

Страните с добре функциониращи програми за социална защита и добра инфраструктура за прилагането им преди появата на коронавируса успяват да се възстановят по-бързо по време на пандемията, отбелязва тя.

Очаква се също икономическият шок от пандемията да доведе до рязко увеличение на бедността, дефинирана като доход от 5,50 долара на ден, предупреждава банката. Въз основа на предишен опит и на най-новите прогнози за брутния вътрешен продукт, бедността може да се разрасне за първи път от 20 години, обхващайки 38 милиона души, при 33 милиона сега. Според банката 33 милиона души, които биха се спасили от бедността, ако нямаше пандемия, при сегашните обстоятелства остават в тази социална група.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.