Пандемията свила с 13% хранителната индустрия и земеделието

Пандемията свила с 13% хранителната индустрия и земеделието

Пандемията от COVID-19 е засегнала всички сектори на икономиката и причинената от нея криза се е превърнала в глобален тест, включително за страните от Централна и Източна Европа. Въпреки стабилния растеж и стабилната среда агро-хранителната промишленост също пострада, макар и не толкова, колкото другите сектори. В нашия регион на годишна база производството на храни е спаднало само с 13% през април. Това показват резултатите от доклада Food Foresight: Въздействие на COVID-19 върху агрохранителния сектор в Централна и Източна Европа", изготвен от EIT Food в сътрудничество с консултантската компания Deloitte.

Земеделието и хранително-вкусовата промишленост (включително търговията с храни и гастрономията) в Централна и Източна Европа са регистрирали номинално увеличение на добавената стойност от 2005 година, като земеделието нараства с 3% годишно, а производството на храни и напитки - с над 4 на сто. Производството на храни и напитки в региона е най-стабилният сегмент в производствения сектор от началото на пандемията. Средно претегленото производство на БВП през юли съответства на 101% от производството през същия месец на предходната година, показват резултатите от доклада.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.