Пандемията срина с близо 14% френската икономика през второто тримесечие

Пандемията срина с близо 14% френската икономика през второто тримесечие

Икономиката на Франция се сви с рекордни близо 14% през второто тримесечие на 2020 г. Това показват експресни данни на френската официална статистика Insee, цитирани от БНР.

Брутният вътрешен продукт на Франция (БВП) се сви през периода април – юни


с цели 13,8% спрямо първото тримесечие на годината,


която отбеляза спад с 5,9% (низходяща корекция от предишна оценка за понижение с 5,3%), потвърждавайки наличието на много дълбока рецесия във втората по сила икономика от еврозоната.

Заради коронавирусната пандемия Франция се оказа под истинска блокада от средата на март до 11-май, когато започна постепенното премахване на строгите ограничителни мерки и рестартиране на икономическата активност, а от 2-ри юни беше разрешено отварянето на кафенета и ресторанти.

Insee отбеляза, че постепенното прекратяване на ограниченията, свързани с разпространението на Covid-19, доведе до постепенно възстановяване на икономическата активност през май и юни след дъното, достигнато през април.

Драстичният спад на френския БВП с 13,8% е


по-дълбок, отколкото икономическия спад с 10,1% в Германия,


където управляващите успяха да се справят по-добре с разпространението на Covid-19 и с броя на починалите и не наложиха токова стриктни ограничителни мерки и затваряния, както във Франция.

Очакванията на финансовите пазари обаче бяха за дори още по-рязко свиване на икономиката на Франция през второто тримесечие с около и над 15%, като дори официалната статистика Insee прогнозира по-рано този месец, че БВП ще отбележи спад от 17 на сто.

В същия последен анализ на Insee беше заложен прогнозен икономически ръст с 19% през третото тримесечие и с още 3% през последното тримесечие на годината, като се очаква икономическата активност в края на 2020 г. да бъде с между 1% и 6% под предкризините нива.

На годишна база БВП на Франция се понижи през второто тримесечие


с 19% спрямо същия период на предходната година


при очаквания за спад с 20% и след понижение с 5,7% през първото тримесечие (низходяща ревизия от предишна оценка за понижение с 5%).

Разбивката по отношение на отделните индикатори показва, че потреблението на домакинствата се срина през второто тримесечие с 11% след спад с 5,8% и през първото тримесечие, бруто образуването на основен капитал се сви с цели 17,8% след спад с 10,3% в началото на годината.


Държавните разходи се свиха с 8%


след понижение с 3,5% през първото тримесечие. Френският износ отбеляза спад с цели 25,5% след понижение с 6,1% през първите три месеца на годината, докато вносът спадна със 17,3% след понижение с 5,5% през предходното тримесечие, като нетният търговски баланс отне 2,3 пункта от френския БВП.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.