Пандемията смъкна цената на акциите с 20 на сто

Подкрепят родните компании с нова схема

Пандемията смъкна цената на акциите с 20 на сто

Над 40% ръст на сделките отчете фондовата борса

„Лошите тенденции са в спада на цените заради кризата – българският бизнес не се очаква да се съвземе толкова скоро, колкото някои западни компании, защото голяма част от нашите индустрии са зависими от западните“, обясни Моравенов. Той прогнозира, че когато се съвземе Западът, тогава ще се оправят и нашите компании. И макар цените да падат, то ликвидността се покачва.

Има почти удвояване на ликвидността на пазара

Тоест има доста сериозна активност, което показва, че пазарът изиграва своята роля да осигурява ликвидност в такава ситуация, коментира шефът на борсата. Всъщност последните данни към края на септември 2020 г. сочат, че на БФБ има 43% ръст на сключените сделки за година. Общият брой сключени сделки е 3847, което е 7.13% повече спрямо август. През осмия месец сключените сделки наброяват 3591. Това обаче е с приблизително 20% повече спрямо юли 2020 г. Достигнатият месечен оборот през септември е 35.1 млн. лв. и макар за месец той да спада с около 4%, то на годишна база той расте с близо 21%. За сравнение, месечният период през август е 36.6 млн. лв. Тогава е отчетен двуцифрен ръст както на месечна, така и на годишна база.

От думите на Моравенов стана ясно още, че БФБ подготвя нова схема, подкрепена от финансовото министерство. Нейни партньори са Българската банка за развитие (ББР), Фонд на фондовете (ФнФ), Асоциацията на инвестиционните посредници и други. Чрез схемата ще се подбере определен брой

компании, които да бъдат подпомогнати в следващата година

Това ще стане на базата на критерии, които предстои да бъдат обявени пред обществеността. „Компаниите ще имат улеснен достъп до тези институции и техните възможности, до целия спектър от инвеститори – както на капиталовите пазари, така и на пазара за рисково инвестиране“, поясни Моравенов. В рамките на тези 12 месеца ще се следи развитието на предприемачите и дали са успели да си намерят инвеститор. „Надяваме се впоследствие те да станат наши посланици, няма да скрия, че е наша надежда някои от тях да бъдат бъдещите нови компании, които ще се листнат на пазарите на борсата“, завърши изпълнителният директор на БФБ.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.