Пандемията от Covid 19 води до дефицит на сезонни работници

Пандемията от Covid 19 води до дефицит на сезонни работници

В извънредната ситуация с пандемията от коронавируса, европейското земеделие е един от секторите, който вече изпитва сериозни трудности, най-вече с дефицита на сезонна работна ръка, пише euractiv.de.

В Германия вече търсят възможности за мобилизиране с оглед липсата на достатъчно работна ръка за прибиране на реколтата в предстоящата кампания. Земеделският министър Юлия Кльокнер удължи правото на престой на сезонни земеделски работници от 70 на 115 дни за времето до октомври месец. За този срок няма да се дължат такси за социални осигуровки. Освен това са повишени прагът за допълнителни плащания към сезонните работници, както и пенсионните осигуровки, уточнява nivabg.com.

Германските фермери се опасяват от недостиг на работна ръка особено за прибиране на производството на плодове и зеленчуци, където са нужни близо 286 хил. сезонни работници. Голяма част от тях идват от Полша и Румъния, но поради затворените граници в ЕС към момента това изглежда почти невъзможно. Освен това отправяйки се към родината си сезонните работници от Полша ще трябва да преминат задължителна двуседмична карантина.

По данни на федералното министерство на земеделието, само за март месец германското земеделие се нуждае от 30 хил. сезонни работници, а до май бройката им ще достигне до около 85 хил. броя. Най-напрегнато изглежда положението с прибирането на реколтата от аспержи и ягоди. Само през миналата година земеделските производители са прибрали 122 хил. т аспержи, като в момента се опасяват, че през тази година няма да успеят да приберат всички количества. В опит за справяне с нарастващия проблем фермерите предлагат издаването на временни работни визи на имигранти желаещи да работят в селското стопанство. Разрешения ще се дават на граждани на Албания, Босна, Сърбия, Косово, Северна Македония, Черна гора или Сенегал.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.