Пандемията ограничи чуждите туристи, българските се увеличиха (ИНТЕРВЮ)

Д-р Иван Църов, директор на РИМ-Велико Търново

Пандемията ограничи чуждите туристи, българските се увеличиха (ИНТЕРВЮ)

  • В четири от обектите във Велико Търново таксите за посещения са увеличени от 6 на 10 лв.
  • Крепостта Царевец работи 365 дни в годината, а работното й време е удължено от 8 ч. сутринта до 20 часа

- Г-н Църов, каква е посещаемостта на музейните обекти в старата българска столица във втората година от ковид пандемията?

 - Световната пандемия от коронавирус оказа сериозно влияние върху посещаемостта на музейните обекти във Велико Търново. През 2020 г. беше отчетен 34% спад в сравнение с 2019 г. През тази година обаче ситуацията отново започва да се нормализира и можем да говорим за един много голям положителен скок. През 2019 и предишните години имахме средно по около 500 хиляди посетители, от които 1/3 бяха чужденци. Ограниченията по време на пандемията през 2020 г. ни лиши от чужденците. Но пък за сметка на това се увеличиха българските туристи. През май-юни 2021 г. със 70% се е увеличил броят на ученическите посещения, което е много положително. От началото на юни тази година чувствително се е увеличил броят и на гостите от съседна Румъния. През 2020 г. бяхме изгубили почти напълно уикенд туризма от Румъния. Но сега и това направление отново се възражда. Гостите от нашата северна съседка идват и с радост и любопитство се запознават с българската история, която е част от общата ни балканска история. Все още обаче от Румъния имаме индивидуални посещения, но се надяваме скоро те отново да започнат да идват и организирано у нас. В търновските музеи идват и българи, които летуват на северното Черноморие и на връщане използват възможността да се отбият при нас и да посетят нашите музейни обекти. Радостно е да се види младо семейство с едно, две или повече деца. Родителите разказват на децата за българската история, а те ги слушат с голям интерес. Като цяло пандемията нанесе удар във всички сфери на живота, в това число и върху туризма и посещенията на музеите. Но се надявам най-лошото вече да е преминало и нещата да се нормализират.

- Тази година има ли промени върху таксите за посещенията на музейните обекти във Велико Търново?

- Да, има. От 1 януари 2021 г. в четири от обектите таксите за посещения са увеличени от 6 на 10 лв. Това е крепостта Царевец и три обекта в Арбанаси - двете църкви „Св. св. архангели Михаил и Гавраил” и „Рождество Богородично” и Констанцалиевата къща. Причината за това увеличение обаче не е свързана с пандемията, а с увеличаване размера на разходите за поддръжката им: за косене на тревните и парковите площи, за реставрация, технически съоръжения, за заплати на персонала. Таксите за беседите на български език също са увеличени от 10 на 20 лв. Това увеличаване обаче по никакъв начин не се отрази на посещаемостта на тези четири обекта. Известен спад има в обектите в Арбанаси, но там причината е друга. Основно посетителите и гостите там бяха чужденци, които загубихме по време на пандемията. Бих искал да отбележа обаче, че един качествен продукт, без значение какъв е той, струва скъпо. А ние винаги сме се стремили да предлагаме най-доброто и най-качественото. Обектите ни са в най-добро състояние, инфраструктурата се поддържа, извършват се ремонти. Крепостта Царевец работи 365 дни в годината, а работното й време е увеличено от 8 ч. сутринта до 20 часа. Там често се провеждат различни събития, мероприятия и фестивали, които допълнително увеличават броя на посетителите. През тази година на съседния хълм Трапезица също беше организиран средновековен фестивал с над 2000 посетители.

Освен променените такси към днешна дата са утвърдени и преференциални такси за музейните обекти: за учащи и граждани над 60-годишна възраст - 5 лв., за семейство с до три деца на възраст между 7 и 18 години - 15 лв., индивидуален двудневен посетителски пакет за едно лице за 10 музейни обекта - 30 лв., двудневен семеен посетителски пакет за 10 музейни обекта - 40 лв. За посещение на ученическа група таксата на човек е 6 лв. за посещение на два обекта. Цените на беседите на чужд език са 40 лв., на български език без превод, както вече казах - 20 лв., а с превод - 30 лв.

- Бихте ли припомнили на туристите, желаещи да посетят Велико Търново, колко и кои са музейните обекти и експозициите в тях?

- Регионален исторически музей - Велико Търново отговаря за 14 музейни обекта: двете крепости архитектурно-музейни резервати Царевец и Трапезица, резервата Никополис ад Иструм, Мултимедийния посетителски център „Царевград Търнов”, Шишмановата баня и девет църкви в старата столица и Арбанаси. Имаме 10 експозиции в музеите: археологически, „Възраждане и Учредително събрание”, „Нова и най-нова история”, „Затвор”, „Сарафкината къща”, къща музей „П.Р.Славейков”, Констанцалиевата къща в Арбанаси, къщата музей „Филип Тотю” и Етнографския комплекс „Осенарска река” в махала Гърците до Вонеща вода, и Историческия музей в град Килифарево. За някои от тези музеи обаче е необходимо предварително уведомление и записване, тъй като в тях няма постоянно служител.

- През тази година великотърновският регионален исторически музей чества 150 години от създаването си. Как ще бъде отбелязана тази годишнина?

- На 2 януари 1871 г. настоятелството на търновското читалище „Надежда” решава да отвори един „малък музей”, в който влизат частните колекции на няколко родолюбиви търновци. Първата музейна сбирка е подредена през 1914 г. и в нея наред с останалите материали са показани и находките от разкопките на средновековната църква „Св. 40 мъченици”. Строителството на специална сграда за помещаване не само на музея, но и на библиотека и художествена галерия започва през 1940 и завършва чак през 1953 г.

Заради съществуващите все още ограничения, свързани с пандемията, за съжаление не можем да отбележим 150-ата годишнина с мащабно честване. Но ще го направим с поредица от мероприятия. Издава се Библиографски справочник за научната дейност на музейните работници. Подготвя се книга за историята на музея от Тодорка Недева. Ще бъде издаден луксозен цветен каталог с около 280 от най-представителните движими културни ценности, които се съхраняват във фондовете на музея. Ако условията бъдат подходящи, през есента тези експонати ще бъдат показани и на изложба. Като част от мероприятията, посветени на годишнината, е и 37-ият том от Известия на търновския регионален исторически музей. Правим също и проекти за представяне на музейните обекти със съвременните визуални средства.

- На какви археологически обекти това лято ще работят научните работници от музея?

- Тази година няма да имаме участие в инфраструктурни разкопки по трасето на магистрала „Хемус” или газопровода, а само регулярните такива. Кандидатствахме с 6 проекта, от тях бяха одобрени 4, а размерът на отпуснатите от държавата средства е 105 хил. лв. Два от проектите са свързани с археологическия резерват Никополис ад Иструм, където от години работя аз. Първият проект е свързан с проучването на югозападния ъгъл на форумния комплекс. В този ъгъл има един малък площад с открито пространство и Т-образна колонада. Там са открити 200 големи детайла, поставени в ями за укрепване на колонадата. Те ще бъдат много полезни при бъдещата реставрация на обекта. По време на разкопките там излезе и една мерителна маса, каменен плот, в горната част на който са направени мензури за насипни или течни стоки: зърно, дребни плодове, зехтин или вино. Наличието на тази маса навежда на мисълта, че този площад се е използвал и като пазар. Вторият проект в Никополис ад Истрм е свързан с извършването на геодезично проучване в западната част. Там е открит един голям кръг с диаметър 25 м. По неговата периферия има 23 ями и 1 в центъра. Те ще бъдат изследвани чрез електромагнитен метод. Третият проект е свързан с продължаващите вече 9 години разкопки на селищната могила край село Петко Каравелово, където работи колегата Александър Чохаджиев. Там са открити останки, от които става ясно, че преди 6 хиляди години е имало къщи на 2, а може би дори и на 3 етажа. В едно от помещенията са открити 8 скелети на мъже на приблизителна възраст между 23 и 42 години. Любопитното е, че те са погребани в жилище, а също и със завързани ръце. Дали това е ритуално убийство или друго, все още не може да се каже. Продължават разкопките и на обекта Богородичен манастир във Френкхисар, под Балдуиновата кула. Там работят Хитко Вачев и Илиян Петракиев. При разкопките бе открита църква от Х111 век, реконструирана през ХIV век и унищожена през ХV век, вероятно при похода на Владислав Варненчик през 1444 г. Това вероятно е била манастирската църква. Под нея са открити останки от ранновизантийска базилика от V-VI век, а под нея тракийски културен пласт с останки от трупоизгаряне. Това са четирите проекта, по които това лято ще работят колегите от Регионалния исторически музей.

 

ВИЗИТКА

  • Роден на 12 февруари 1957 г. в с. Добромирка, Габровско
  • Завършил е ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, специалност история и специализация археология
  • От 2013 г. е доктор по археология
  • Работи в Регионален исторически музей - В. Търново от 40 години
  • От 2017 г. е негов директор

 

 

 

 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ