Пандемията ни направи по тъжни, по-бедни и... по-дебели

Пандемията ни направи по тъжни, по-бедни и... по-дебели

Пандемията ни направи по-тъжни, по-бедни... и по-дебели. Тъжната статистика е след проучване, проведено във Великобритания, цитирано от вестник "Дейли мейл".

Но резултатите едва ли биха били много по-различни, ако анкетата се проведе и в други държави, където хората са затворени заради коронавируса.
40% от анкеританите на Острова казват, че психичното им здраве е засегнато, други страдат от спад в доходите, тъй като фирмите са принудени да затворят.
Половината са натрупали килограми и диетата им се е влошила, разкрива проучването на "The Mail On Sunday".
Загрижеността за кризата нараства - 84% споделят, че са притеснени от нея, което е най-високата цифра от края на април.
Затвореният живот води до значително влошаване на психичното здраве. Около 41% се оплакват от това, сочи проучването.
Повече от половината от анкетираните (54%) казват, че са станали по-тревожни, а 44% са по-уморени. Близо две трети (63%) споделят, че затварянето ги е затруднило, а мрачните 9% твърдят, че се чувстват така, сякаш вече не могат да се справят.
Докато 48 на сто се чувстват по същия начин сега, както по време на последното заключване, близо една трета (30 на сто) твърдят, че им е по-трудно сега.
Психолозите са особено загрижени за ефекта върху децата, които са изправени пред раздяла с приятели и прекъсване на образованието си, а тези страхове се потвърждават от анкетата: една трета от родителите казват, че психичното здраве на децата им се е влошило.
Проучването също така установи, че кризата е повлияла на физическото здраве и диетата. Хората ядат повече (42 на сто - срещу 9 на сто, които ядат по-малко) и пият повече алкохол (29 на сто срещу 24 на сто). Ефектът е, че 49% са наддали и само 16% са свалили килограмите.
Въпреки че партньорите прекарват повече време заедно вкъщи, сексуалният им живот е засегнат: 30 процента съобщават за по-малко интимност, докато 16 процента са по-сексуално активни.
Що се отнася до финансите на домакинствата, 34% казват, че доходите им са спаднали от началото на кризата, докато за 10% са се увеличили. Анкетата дава загриженост относно трайните щети за децата, като 38% казват, че качеството на тяхното образование се е влошило, а 37% твърдят, че е навредило на бъдещите им перспективи (9% не са съгласни).
Общо 42% смятат, че домашното обучение оказва твърде голям натиск върху родителите, а четирима от десет от тези родители, които смятат, че образованието на децата им се влошава, вярват, че няма да могат да наваксат, след като кризата отмине.
Тежестта на опитите да се компенсира затварянето на класните стаи с домашно обучение пада върху майките, според констатациите, като 39% казват, че жените са поели най-голяма отговорност.
Някои аспекти на семейния живот обаче са се подобрили, като 19% сега имат по-добри отношения с децата си, в сравнение с 10%, при които е по-лошо. Общо 28 на сто установяват, че искат да прекарват повече време с партньорите си, а 22 на сто са спорили по-малко със семейството си.
В анкетата, проведена онлайн между 21 и 23 януари, са участвали 1632 възрастни британци.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.