Пандемията наду банковите такси

Пандемията наду банковите такси

Обслужването на гише двойно по-скъпо заради коронавируса

Двойно по-високи са банковите такси при операции, извършвани в клон от тези при онлайн банкиране. Целта на увеличение на тарифите е намаляване на посещенията на офиси на банката от потребители заради коронавируса. Това коментира Десислава Николова, финансов експерт от „Моите пари“, пред „Телеграф“.

Така например, ако за стандартните операции при онлайн банкиране тарифата е 1,50 лева, то в банков клон за същата услуга потребителите трябва да платят около 3 лева. Основните операции, при които се наблюдава повишение, е при междубанковите преводи, такса за поддръжка на сметка и други.

Изискване

Другата причина, заради която има увеличение на таксите като цяло на операциите, които се извършват от банките, е заради европейска директива, която задължава институциите да прилагат едни и същи тарифи на територията на ЕС от миналата година. Така цената за превод на пари от една сметка в България в друга, която е в Италия например, тоест за трансгранични трансакции, трябва да е колкото взимат банките при превод от една банка в друга на територията на страната, на която оперират. Това доведе до плавно повишаване на цените на тези услуги, като таван за тях няма и те могат да продължат да поскъпват. Евродирективата се отнася за страните в еврозоната, които използват евро, но България възприе този модел и задължи институциите у нас да го прилагат както страните в еврозоната.

Случаи

Вследствие на това в момента има случаи, в които при превод на малки суми цената за операцията е по-висока от стойността на парите, които се прехвърлят от сметка в друга, коментира Николова.
Финансовият експерт заяви още, че повишаването на таксите за обслужване на гише е вследствие на нагласите на банките да намалят клоновата мрежа. Причината е, че заради ниските лихви приходите им се топят, а заради пандемията и паричните потоци към финансовите институции са силно редуцирани. Вследствие на това в момента банките печелят единствено от таксите, които налагат за финансови операции.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.