Зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов: При изплащане на F-16 до 2032 г. ще имаме зашеметяваща сделка

Зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов: При изплащане на F-16 до 2032 г. ще имаме зашеметяваща сделка

Ако брутният вътрешен продукт се забави до 2024 година, дефицитът в капиталовите разходи за модернизация може да наложи или след 2024 година да се харчат над 2% от БВП за отбрана, за да се компенсира, или да бъде намален броят на приоритетните способности на армията от 38 на по-малко, коментира пред БНР заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

"Ако пандемията засегне икономиката до сериозна степен, някои оръжейни програми могат да се спрат и да се блокират", заяви Запрянов и добави, че това се е случвало в миналото. Държавата и нейното функциониране били на първо място. "Ние служим на държавата. Ние не искаме да милитаризираме държавата, да изхарчим бюджета й, и да колабира нейната икономика или социални системи, образование, здравеопазване. Балансът трябва да се търси", подчерта Запрянов.

В сезона за подготовка на бюджета на отбраната за догодина Атанас Запрянов изтъкна, че отпусканият бюджет следва логиката на националния план за нарастване на разходите в отбраната.

„Неприятното е от понижения ръст на брутния вътрешен продукт и дори процентите да ги следваме, може да се окаже, че наличните пари са по-малко, отколкото сме очаквали", каза той

Запитан ще растат ли заплатите на военнослужещите, Атанас Запрянов потвърди, че „това е предвидено и от 1 януари действително ще бъдат увеличени заплатите.

Относно оповестената вероятност за ускоряване на покупката на още 8 изтребители F-16 от САЩ, Запрянов коментира, че самолетите, които щели да бъдат произведени за Словакия и за България, били по специален модел, за натовски държави.

"И тук „Лакхийд Мартин“ предлагат, ако България реши да ускори тази доставка за след 2024 година, да се водят преговори в тази посока", добави той. Мнението на министъра е, че ако бъдат доставени 8 самолета 2024-2025 година, но ги плащаме до 2032 година, това наистина би било зашеметяваща сделка, тъй като ще имаме техника, която ще разплащаме разсрочено в годините. България била в листата на държавите, които използват преференция за разсрочено плащане. "Това е ситуацията. Няма никакъв бюджет, който да е предвиден, изтеглен, утвърден и едва ли не ние ще сключваме такава сделка“, коментира Запрянов.

"Това, че ще получим отговор на запитването за цени и наличности, не значи, че влизаме в преговори", подчерта Атанас Запрянов. Американските правила за международни военни продажби изискват изпращане на официално писмо-заявка за придобиване, посочи той. „Такова писмо-заявка няма да бъде изпратено според мен за мандата на това правителство, няма как да бъде изпратено", добави той.

Запрянов отбеляза още, че военните не очакват втората партида от 8 изтребителя да бъде на по-висока цена от първата. Една от задачите преди да приемем първите 8 самолета, е да изградим инфраструктурата, каза още Атанас Запрянов. Предвижда се да бъдат инвестирани поетапно 300 милиона лева. Висшето военно-въздушно училище трябва да сформира сертифициран състав, за да обучава пилотите за новите самолети в България, допълни Запрянов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.