0

П андемията на коронавируса изяде поне 70 млн. лв. в културата и шоубизнеса у нас, сочат изчисления на „Телеграф“ по данни на потърпевшите.

Пандемията на коронавируса изяде поне 70 млн. лв. в културата и шоубизнеса у нас, сочат изчисления на „Телеграф“ по данни на потърпевшите.

Напрактика никой все още не може да каже точни суми и се говори за пропуснати ползи, но има и конкретни загуби от работна заплата и хонорари. Държавата даде 6,6 млн. именно за осигуряването на насъщния на голяма част от тружениците в тази сфера. Но загубите са още по-големи, а ако към това се прибавят и пропуснатите ползи то сумата нараства неимоверно.

Турне

Приближени на Лили Иванова казаха, че тя е може би звездата с най-големите пропуснати ползи. През 2018 г. примата декларира 1,8 млн. лв. спечелени пари от турнето си. Тази година естрадната легенда трябваше да премине, пеейки през страната в повече концерти и в някои случаи с повишени цени на билетите. Тъй като певицата тотално разпродава залите си, очакванията бяха, че ще спечели поне 2,3 млн. лв. Но за успокоение тя си е пренесла турнето за догодина от февруари натам. До рождения си ден, когато трябва да навърши 82, ще изкара почти всички от отложените срещи с публиката.

Останалите знаменитости на музиката у нас също търпят големи загуби, макар и да не изглеждат толкова впечатляващи, колкото при Лили, но пък може би по-драматични, защото става въпрос за наистина физическо оцелване. Това важи най-вече за музиканти, които си изкарват прехраната само със свирене по заведения и разчитат единствено на хонорари и бакшиши. Според наблюдатели в бранша, компании от попфолка е възможно да пропуснат да вземат тази година 3 и повече милиона лева, а за най-големите може да стават въпрос и за пари над 10 млн.

Абитуриенти

Най-големи загуби музикантите имат покрай абитуриентските балове, макар че част от завършващите и сега си правят изпращанията. Само от бакшиши на абитуриентските балове се даваха над 100 000 лв. всяка година. Източници на „Телеграф“ казаха, че ппотивно на традициите сега завършващите си наемат диджей срещу 500 – 1000 лв. за цялата вечер (в зависимост от мястото и условията) вместо да плащат на знаменитости да ги веселят.

Графа като че ли се оказа най-гъвкав в цялата ситуация. Той изпуска голям концерт на стадион „Българска армия“, но пък бързо се ориентира и направи четири поредни изяви на далеч по-малкия стадион „Юнак“.

Сред големите губещи в шоубизнеса се оказват българските циркове. Там загубите са поне 1,5 млн. Цирк „Иванов“ бе първият, който игра представления под открито небе. След това бе разрешено да има зрители до една трета от местата, а после и до половината. По-малките циркове успяват по някакъв начин да оцеляват, прибирайки по 300-500 лв. на вечер. Вторият най-голям цирк у нас - „Колозеум“, също отвори врати за почитателите на шоуто. И така се случи, че в момента софийският квартал „Овча купел“ е столицата на цирка у нас. „Иванов“ играе в „Овча купел 1“, а „Колозеум“ е в „Овча купел 2“. А „Балкански“, който е официално признат за цирк с международно значение, ще отвори врати чак през септември, поемайки близо 80 и повече процента от загубите в жанра.

Пуканки

Кинобизнесът у нас е най-потърпевш от културата и шоуто. Принципно на седмица родните кина имат приходи около 1-2 млн. лв., но при големи хитове сумите многократно скачат нагоре. За три месеца само загубите от касовия сбор са поне 12-15 млн. лв. Но трябва да се каже, че тази година се очакваха много хитови заглавия, които така и не се появиха и можеха сериозно да повишат тази сума. Маркетинг специалисти преди пандемията бяха изчислили, че всеки 10 лева, похарчени за билет, носят поне 30 лева за пуканки, напитки и забавления покрай самия филм.

Тук не се включва и снимането на филми. Поне пет международни продукции не бяха заснети у нас покрай кризата, а дори филми като Червената Соня“, която е от вселената на Конан Варварина, може и никога да не бъдат снимани, според носещите се слухове.

Армията губи по 4500 лв. на вечер

В театър „Българска армия“ са изчислили, че на представление губят около 4500 лв. Там дават пример за 10 представления от несъстояло се заради короната турне, от което смятат че са загубили дори още повече- общо около 60 000 лв. само от продадени билети. Но това не е всичко – за всеки спечелен от продажба на билети лев се дават още 3 като субсидия и военната трупа изпуска 180 000 държавно финансиране, тоест загубите само от отменените гастроли от турнето им са 240 000 лв. общо, обясни за „Телеграф медиа“ зам.-директорът на Армията Йордан Алексиев