Пандемията е затруднила достъпа до лечение на пациентите с инсулти и сърдечносъдови проблеми

Пандемията е затруднила достъпа до лечение на пациентите с инсулти и сърдечносъдови проблеми

Пандемията е затруднила достъпа до лечение на пациентите с инсулти и сърдечносъдови проблеми, които могат да доведат до инфаркт. Това  показват данните на здравната каса за изминалата година, които „Индекс на болниците“ анализира. Данните показват още, че с близо една пета е намаляла дейността на лечебните заведения в тези две области.

С близо 18 на сто е намаляла дейността на 58-те лечебни заведения, които работят в областта на инвазивната кардиология у нас. Общо 64 327 диагностични и лечебни процедури са осъществили те през миналата година. Броят им за 2019-та е 78 585. Понижението обаче е различно в двете направления, отчитат от „Индекс на болниците“.

С 25% или с 10 283 са намалели диагностичните интервенции, докато при лечебните спадът е едва с 10,5% или с 3 975. По-малко са и пациентите, на които е бил сложен пейсмейкър. През миналата година броят им е 3599 и е по-малък с 21% в сравнение с предходната година.

Достъпът до медицинска помощ в инвазивната кардиология обаче е най-ограничен в началото на пандемията, показват още анализите на „Индекс на болниците“.

Освен намалението на обема на дейността, през изминалата година няма други значими промени в тази област. Лечебните заведения, където се осъществяват процедурите се запазват непроменени – те са 58 в цялата страна, като основната част от тях – 13, са съсредоточени в столицата.

По-голяма част от дейността по инвазивна кардиология се е извършвала в частни структури, показват още данните.

През миналата година се наблюдава и увеличение на процедурите, при които са намерени патологични находки (тоест пациентът е имал нужда от лечение) – те са повече с 10%, като делът им достига над 80% от всички осъществени. Процентът на най-спешните интервенции се е увеличил незначително до 24%.

Със 17% са намалели и случаите на исхемични инсулти в болниците през миналата година в сравнение с предходната. Основната причина за това отново е пандемията.

Успоредно с понижението на броя исхемични инсулти, през миналата година намаление има и сред пациентите, при които са приложени иновативни методи на лечение. Общо 994 са тромболизите срещу 1152 през предходната година. Това означава, че сред тях има спад от 13.5%. Понижението е на фона на постоянното им увеличение през изминалите няколко години.

Модерното лечение се е осъществявало едва в една трета от лечебните заведения, където са приемани пациенти с инсулти или в 49 от над 134 болници. За поредна година безспорен лидер при този метод е УМБАЛ „Св. Анна" в столицата, където са осъществени 299 или една трета от всички процедури за страната.

През миналата година има и три болници, в които при исхемичните инсулти е бил приложен интервенционален метод на лечение. Той се налага, когато тромболизата не дава нужните резултати. Това са „Св. Анна", Пирогов и Токуда. В тях този метод на лечение е бил приложен при 24 пациенти.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.