0

С мъртността при родилките и случаите на мъртвородени бебета се е увеличила с една трета по време на пандемията от COVID-19, съобщи Ройтерс.

Смъртността при родилките и случаите на мъртвородени бебета се е увеличила с една трета по време на пандемията от COVID-19, съобщи Ройтерс.

Анализът на данни от 40 изследвания, проведени в 17 страни по света, сочи, че ограничителните мерки срещу коронавируса, нарушенията в здравната грижа за бъдещите майки и страховете на родилките да посещават болнични заведения са увеличи рисковете за бременните и това е допринесло за влошаване на показателите за родилките и новородените.

"Пандемията от COVID-19 е оказала дълбоко въздействие върху здравните системи", каза проф. Асма Халил, съавтор на изследването от лондонския университет "Сейнт Джордж". "Това е довело до смъртни случаи при родилки и бебета, които е можело да бъдат избягнати, те се наблюдават предимно в семействата с ниски и средни доходи", каза тя.

Резултатите от анализа са публикувани от сп."Лансет глобал хелт". Изследването установява освен общо влошаване на показателите за смъртност при новородени и родилки, също влошаване и на психичното здраве на бременните жени. То не разглежда прякото въздействие на Ковид-19 върху бременността.