Панагюрското златно съкровище е в Двореца в Балчик

Панагюрското златно съкровище е в Двореца в Балчик

Панагюрското златно съкровище вече е подредено в трезори в Каменната зала на Двореца в Балчик и от утре, 3 август, ще радват гостите на лятната резиденция на румънската кралица Мария. Експонатите идват от НИМ и ще останат в Двореца до 10 септември. Входът за залата със съкровището е безплатен.

В Каменната зала гостуват всички 9 изящни творения от чисто злато – една фигона и осем ритона, с общо тегло 6,164 кг. Според изследователите, златните съдове са принадлежали на владетел на тракийското племе одриси от края на IV и началото на III в. пр.н.е. Били са използвани за религиозни церемонии, а в стила и украсата им се съчетават тракийски и елински влияния.

Най-големият от предметите представлява амфора-ритон, тежаща 1,7 кг. Дръжките на амфората са оформени като кентаври в поза на стрелба с лък. А три от каничките са изящно изработени във формите на богините Хера, Афродита и Атина. Особено впечатлителен е златният ритон, оформен като предна част на тяло на козел.

Застрахователната стойност на Панагюрското златно съкровище е 50 млн. евро. Над 4 милиона туристи от цял свят се възхищаваха на панагюрското злато в Лувъра. Панагюрското злато няма аналог. Част от историците приемат тезата на проф. Иван Венедиков, че съдовете са изработени в ателие на град Лампсак на южния бряг на Мраморно море.

Две са хипотезите кой владетел е поръчал изработката на ритуалния златен сервиз. Едната е, че това е легендарният цар на одрисите Севт III. Другата - че са направени по поръчка на Лизимах, наследника на Александър Велики в Тракия. Но попадат след военна победа в хазната на Севт III.

С обожествяването на Александър Велики приживе се налага традицията владетелят да пие от златни съдове. Така е ставал равен на боговете.

На 8 декември 1949 г. братята тухлари Павел, Петко и Михаил Дейкови откриват съкровището и го предават на околийския началник Стефан Калпаков. Дейкови помислили, че са открили музикални инструменти.  Находката на братя Дейкови веднага след откриването е изложена зад витрините на хавлиената фабрика - на главната улица в Панагюрище. Няколко дни съкровището стои там, за да го видят всички панагюрци, без охрана. Известният археолог Петър Горбанов, завършил във Виена, съобщава за съкровището на Археологическия институт и на директора на Пловдивския исторически музей. Уникалните съдове са пренесени в Пловдив в обикновена раница и отново без охрана.

През 2012 г. в Панагюрище отваря врати уникалната зала трезор. В нея всяка година оригиналното съкровище гостува за 40 дни. Това е единственото място, в което всеки от 9-те съда е изложен в собствена витрина от бронирано стъкло и може да се види в детайли.

В продължение на 8 г. съкровището е "в неизвестност". Това е най-разпространеният мит около царския сервиз. Наследниците на тримата откриватели твърдят, че със заповед на Людмила Живкова съкровището било изнесено от Археологическия музей в Пловдив с грешен инвентарен номер. И в периода 1974 - 1982 г. никой не знаел къде е.

През 2014 г., след извършени 33 проби, швейцарската "Евротест контрол“ обявява, че Панагюрското злато е 100% истинско.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.